Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2011

Stravičan pad cijena plemenitih metala: Unca zlata pala ispod 1550 dolara, a unca srebra na 30 dolara!

Nastavlja se kaos na tržištu plemenitih metala...

Unca zlata jučer se u jednom trenutku spustila ispod 1550 dolara, da bi se kasnije stabilizirala na oko 1600 dolara. Ponedjeljak je za trgovanje srebrom bio nešto pozitivniji, pa smo s prošlotjednih minimuma ipak preskočili granicu od 30 dolara po unci. Unca zlata nedavno je bila na 1900 dolara, a unca srebra na 44 dolara.

Analitičari masovnu rasprodaju na tržištu plemenitih kovina objašnjavaju prisilnom likvidacijom pozicija prouzročenom padom vrijednosti dionica na vodećim svjetskim burzama, koja je zatim pokrenula i rasprodaju na tržištu roba. Suštinski razlozi za dugoročan cjenovni pad plemenitih kovina ne postoje, štoviše, situacija s državnim dugom Grčke sve je lošija, a mogućnost bankrota ove mediteranske zemlje sve izglednija.

Ukoliko se ostvare crna predviđanja, grčki bi bankrot mogao značiti velike nevolje za nekoliko vodećih europskih i svjetskih banaka, koje su najviše kreditirale grčki državni dug, objašnjavaju s portala SrebroZlato.

Evo kako to izgleda na grafici (cijena zlata u posljednja 24 sata):

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram