Zatvori
Jasmin Hadzic
27/09/2011

Facebook, Google, Twitter - internet kompanije dolazi u Irsku gotovo isključivo zbog niske porezne stope

Početkom godine hrvatska je Vlada najavila suludu inicijativu kojom su se namjeravale privući velike tehnološke kompanije poput Googlea i Facebooka. Naravno, od te ideje danas nema niti traga, što nije čudno kada je iz početka cijela stvar postavljena na pogrešne temelje...

Irska je brzo shvatila kako velike svjetske tehnološke kompanije može odvući od Londona i drugih europskih metropola koje su do tada bile najčešći izbor za europska korporativna sjedišta.

A tajni irsku recept je....POREZ.

Irska ima jednu od najnižih poreznih stopa u Europi kada je u pitanju dobit velikih korporacija (12,5 posto). Irski porezni zakon namjerno dopušta škakljivo izvlačenje dobiti u tzv. "porezne oaze" što na kraju rezultira gotovo beznačajnim poreznim opterećenjem. Da se ovim konceptom ne služe samo sumnjive kompanije pokazuje i primjer jednog Googlea koji svoju izvanameričku dobit preko Irske vodi do offshore kompanije na bermudskom otočju.

Kada je prošle godine primala pomoć EU-a i MMF-a, Irska je inzistirala na zadržavanju niske korporativne porezne stope čak i onda kada su neke zemlje (čitaj Njemačka) uvjetovale pomoć podizanjem poreznog opterećenja. Irska je tada bila spremna bankrotirati, ali nije bila spremna odreći se velikih tehnoloških kompanija koje otvaraju na tisuće dobro plaćenih radnih mjesta.

eBay, AOL, Yahoo, PayPal, Google i brojne druge velike internetske kompanije imaju otvorena europska predstavništva upravo u Irskoj tj. Dublinu. Nedavno je svoje urede tamo otvorio i Facebook, a sada dolazi vijest i da Twitter svoje europsko sjedište namjerava locirati upravo u Irskoj.

I to je jedina tajna europske Silicijske doline, kako ponekad "tepaju" Irskoj.

Niske porezne stope u kombinaciji s reformiranim obrazovnim sustavom, liberalnije tržište rada i engleski jezik glavni su razlozi zašto će jedan Google ili Facebook otvoriti europsko predstavništvo u Dublinu, a ne u Berlinu, Londonu, Parizu ili Zagrebu.

Pročitajte još:

- Zdeslav Šantić: Za Hrvatsku bi bilo puno bolje da se usredotoči na male IT tvrtke, a ne na Google

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram