Zatvori
Poslovni Puls
21/09/2011

Svjetsko tržište: Pad ZEW indikatora ekonomskog povjerenja u Njemačkoj, najavljena velika otpuštanja u Grčkoj...

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj blago je usporio...

Proizvođačke su cijene u kolovozu porasle 5,5% godišnje, što je manji rast od očekivanog, dok su na mjesečnoj razini zabilježile pad od 0,3 posto. ZEW indikator ekonomskog povjerenja za rujan u Njemačkoj je pao s -37,6 na -43,3, što je manji pad od očekivanog, dok je isti indikator u eurozoni pao na 44,6. Broj izdanih građevinskih dozvola u SAD-u kolovozu je zabilježio pad od 1,8% u odnosu na srpanj, dok je tržište očekivalo blagi rast. Broj započetih izgradnji stambenih objekata u SAD-u u kolovozu je bio za 2,3% manji nego u srpnju, što je blaži pad nego što je tržište očekivalo.

Rano jutros stigle su pozitivne vijesti vezane uz grčku dužničku krizu odnosno Grčka nastojanja da sredi javne financije. Nastavno na sinoćnji razgovor grčkog ministra financija i predstavnika EU te MMF-a odlučeno je da će se pregovori nastaviti obzirom da je Grčka odlučila poduzeti odlučnije mjere fiskalne konsolidacije te otpustiti 50.000 državnih službenika (od ukupno 700 tisuća) u što kraćem roku. Do 2015. taj broj bi se trebao povećati za dodatnih 100 tisuća.

Predviđene, ali još uvijek neusvojene mjere, dodatno uključuju povećanje trošarina na duhan i alkohol i smanjivanje plaća u javnom sektoru. Iako postoji snažan otpor sindikata, posljednje vijesti svakako povećavaju izglede za drugu tranšu pomoći Grčkoj. Fokus tržišta usmjeren je i na FED, koji bi na današnjem sastanku trebao zadržati referentni kamatnjak na sadašnjim razinama, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram