Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2011

MMF upozorava: SAD-u i Europi iduće godine prijeti ulazak u novu ekonomsku recesiju

Ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas su izbacili priopćenje u kojem podsjećaju na sumorno financijsko stanje globalne ekonmije...

Ukratko:

- MMF je snizio prognozu za rast globalne ekonomije s 4,5 posto na 4 posto za 2011. godinu i 2012. godinu.

- Snižena je i prognoza za rast BDP u eurozoni na 1,6 posto u 2011. godini i 0,9 posto u 2012. godini.

- Američko gospodarstvo ove bi godine moglo ostvariti rast BDP-a od 1,5 posto, a iduće 1,8 posto.

Kao što je i bilo za očekivati, analitičari MMF-a u izvješću navode zabrinutost oko širenja dužničke krize u Europi i slabog oporavka američkog gospodarstva. Ta dva svjetska gospodarstva predstavljaju najveću prijetnju globalnoj ekonomiji, a ukoliko se financijski pokazatelji nastave pogoršavati, MMF ne isključuje ulazak u novu recesiju, barem kada su u pitanju zemlje eurozone i SAD.

MMF poziva europske čelnike na hitan dogovor oko očuvanja povjerenja u zajedničku europsku valutu, dok Europskoj središnjoj banci (ECB) preporučuje sniženje kamatnih stopa ako se financijske nestabilnosti nastave odvijati istim tempom.

MMF je srezao prognozu za oporavak doslovno svih većih svjetskih gospodarstava. Tako će i Kina iduće godine osjetiti posljedice nestabilnosti u Europi i SAD-u kroz sniženi rast BDP od "samo" 9 posto. Analitičari kažu kako je iznimno važno da kineski BDP godišnje ostvaruje rast od minimalno 10 posto. Sve ispod toga neće biti dovoljno za stvaranje novih radnih mjesta za sve veću urbanu kinesku populaciju.

Sve u svemu - globalni ekonomski kaos ne pokazuje znakove slabljenja...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram