Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2011

Hrvatski poljoprivrednici u prvoj godini EU članstva moći će povući poticaje vrijedne 380 milijuna eura

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je  da će hrvatski poljoprivredni proizvođači moći računati na stopostotne poticaje u poljoprivredi od prve godine članstva Hrvatske u EU, što će iznositi 380 eura po hektaru...

"Poljoprivrednici će moći računati na kompletnu financijsku omotnicu od 373 milijuna eura, a to je, kada se podijeli s brojem hektara, iznos od 380 eura po hektaru", istaknuo je Petar Čobanković za vrijeme gostovanja u Dnevniku HTV-a. Iz njegova objašnjenja strukture toga iznosa, proizlazi da 45% dolazi iz EU, a ostatak će se moći dopuniti iz nacionalnog proračuna.

Čobanković je rekao da ćemo, osim 25% sredstava koje dobivamo direktno iz 1. stupa, u prve tri godine imati mogućnost prelokacije 20% sredstava iz EU mjera ruralnog razvoja u prvi stup. Čobanković je naglasio da će Hrvatska biti prva zemlja koja će već od prve godine dobiti mogućnost dopune tih sredstava iz nacionalnog proračuna. Pritom je napomenuo da su zemlje koje su 2004. bile pristupnice, maksimalno dolazile do 70% iznosa, prenosi HRT.

Vezano uz prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, ministar tvrdi da i tu jako dobro stojimo. "Dobili smo 7 godina prijelaznog razdoblja tijekom kojih stranci neće moći kupovati zemljište, s mogućnošću produljenja za još 3 godine, ovisno o uvjetima", naglasio je Čobanković.

Pročitajte još:

- Ako želimo prehraniti svih 9 milijardi stanovnika Zemlje, moramo udvostručiti sadašnju proizvodnju hrane

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram