Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2011

Američki ministar financija Timothy Geithner potvrdio spekulacije da slijedi veliko spašavanje europskih banaka?

Američki ministar financija koji je proteklog vikenda boravio u Poljskoj na sastanku sa svojim europskim kolegama, vratio se u SAD i dao naslutiti da je u pripremi veliko spašavanje europskog bankarskog sustava...

U intervjuu za BloombergTV, američki ministar financija Timothy Geithner kazao je kako vjeruje da je Europa nešto naučila iz prvih poteza američke vlade u samim začecima velike financijske krize 2008. godine.

"Mislim da će se osloniti na rješenja koja smo vidjeli na djelu u SAD-u. Mislim da će se to vidjeti u odlukama koje će donositi", rekao je Geithner.

Tom je izjavom Geithner neizravno potvrdio spekulacije kako slijedi veliko spašavanje europskog (onog u zemljama eurozone) bankarskog sustava koji nalazi na rubu kolapsa, a situacija s potencijalnim grčkim bankrotom nimalo ne pridonosi ulasku u mirnije financijske vode.

Tako ćemo možda doživjeti europsku verziju famoznog američkog TARP (Troubled Asset Relief Program) programa koji je ubrizgao goleme količine svježeg kapitala u bankarski sustav i nametnuo žestoke "stres" testove i financijske kriterije koji bi trebali spriječiti ponavljanje krize.

"Europljani su pod velikim pritiskom. Prolaze kroz težak posao stvaranja čvršće unije, jače gospodarske unije i snažnog ekonomskog vatrozida koji bi trebao pomoći zemljama koje prolaze kroz reforme", dodao je Geithner.

Svi značajniji europski burzovni indeksi jučer su zabilježili velike gubitke nakon što je postalo jasno da je došlo do odgode isplate 8 milijardi eura vrijedne pomoći Grčkoj.

Pročitajte još:

- NOURIEL ROUBINI: Grčka mora objaviti default, napustiti eurozonu i uvesti vlastitu valutu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram