Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2011

NOURIEL ROUBINI: Grčka mora objaviti default, napustiti eurozonu i uvesti vlastitu valutu

Nouriel Roubini odnosno "Dr. Doom" u članku za Financial Times pozvao je Grčku da defaultira i napusti eurozonu. Po njemu, to je jedini izlaz iz trenutne zamršene situacije...

Pozivi na default grčkih državnih financija sve su češći.

Popisu ekonomista koji su u posljednjih nekoliko dana Grčkoj preporučili defaultiranje - pridružio se i američki profesor ekonomije Nouriel Roubini. U komentaru koji je objavljen u Financial Timesu, Roubini piše kako zadržavanje Grčke u eurozoni samo vodi do nove depresije i deflacije. Roubini tvrdi kako restrukturiranje postojećeg grčkog državnog više ne može spasiti tu perifernu europsku ekonomiju koja nije konkurentna u sadašnjem euro - sustavu. On kaže kako je Grčkoj najpotrebnija devalvacija valute, što euro ne dozvoljava.

Stoga Roubini poziva Grčku da objavi default, istupi iz eurozone i ponovno uvede vlastitu valutu - grčku drahmu.

U slučaju da Grčka na kraju bude prisiljena povući ovaj potez - najveći izazov biti će spriječiti potpuni kolaps svjetskog financijskog sustava.

"Izbjegavanje implozije bankarskog sustava moralo bi ići kroz drastične mjere poput zamrzavanja štednih depozita. Banke bi dobile svježi kapital kroz izdavanje rekapitalizirajućih obveznica. Ova rekapitalizacija privremeno bi podigla javni dug, ali i smanjila pritisak zbog izbjegavanja sigurnog defaulta", piše Roubini i dodaje kako je sličan scenarij već viđen u Argentini 2001. godine.

Ne treba se zavaravati, ovo bi bio iznimno složen i rizičan pothvat za cijelu svjetsku financijsku zajednicu, no Roubini je uvjeren da bi se kontroliranim defaultom grčkih državnih financija ipak mogle izbjeći velike negativne posljedice.

Sličan prijedlog nedavno su iznijeli bivši guverner argentinske središnje banke Mario Blejer i svjetski poznati ulagač George Soros.

Pročitajte još:

- NASTAVAK: Grčka će morati otpustiti čak 100.000 djelatnika iz javnog sektora u iduće dvije godine?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram