Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2011

NASTAVAK: Grčka će morati otpustiti čak 100.000 djelatnika iz javnog sektora u iduće dvije godine?

Nakon što je velika trojka (ECB, EU, MMF) Grčkoj privremeno odbila isplatiti pomoć vrijednu 8 milijardi eura, grčki premijer najavio je nove mjere štednje i daljnje odricanje...

Grčki premijer George Papandreou u subotu je iznenadno otkazao planirani posjet SAD-u kako bi se u Ateni odmah bacio na posao nakon što je Grčkoj privremeno stopirana isplata financijske pomoći iz prošlogodišnjeg 110 milijardi eura teškog paketa pomoći.

Podsjetimo, financijski ministri eurozone preko vikenda su iz Poljske poslali poruku o odgađanju odluke  o isplati sljedeće tranše pomoći vrijedne 8 milijardi dolara budući Grčka još uvijek nije zadovoljila sve uvjete koje su propisali EU i MMF - što se u najvećoj mjeri odnosi na proračunski deficit koji vlada premijera Papandreoua nikako ne uspijeva dovesti pod kontrolu.

"Ukoliko želimo izbjeći default, stabilizirati situaciju i ostati dio eurozone moramo donijeti velike strateške odluke", kazao je Papanderou jučer odbivši precizno kazati o kojim se novim mjerama štednje radi.

No, grčke novine pišu kako su EU i MMF od Papandreoua zatražili velike rezove u javnom sektoru, točnije oko 100.000 državnih zaposlenika u iduće dvije godine moglo bi ostati bez posla. Navodno EU i MMF inzistiraju da se Grčka obveže na masovna otpuštanja u javnom sektoru prije primanja iduće tranše financijske pomoći bez koje bi Grčka mogla bankrotirati već sredinom listopada.

Zabrinjava i činjenica da su predstavnici EU-a i MMF-a otkazali današnji posjet Ateni, te će umjesto toga održati telekonferenciju s grčkim ministrom financija Evangelosom Venizelosom.

Više detalja trebali bismo dobiti tijekom dana, no već sada možemo pretpostaviti da EU i MMF neće biti previše zadovoljni trenutnim stanjem u Grčkoj.

Pročitajte još:

- Poljski ministar financija – prorok: Vidim veliki rat u Europi za 10 godina, a svoje klince šaljem u SAD!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram