Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2011

Obama je poslušao Warrena Buffetta i sada planira uvesti poseban porez za bogate Amerikance

Američki predsjednik Barack Obama danas će predložiti Kongresu uvođenje tzv. "Buffetovog poreza", odnosno povećanje minimalne porezne stope za bogate građane koji zarađuju više od milijun dolara godišnje, kako bi je izjednačio sa stopom za srednju klasu...

Prijedlog će biti dio njegova plana za smanjenje deficita i do 3 bilijuna dolara u sljedećih 10 godina, iako se osim političkog djelovanja na Obaminu demokratsku izbornu bazu uoči predstojećih izbora 2012. ne očekuju bitni prihodi iz novog poreza. Prijedlog novih poreznih stopa odnosi se na samo 0,3 posto poreznih obveznika, odnosno manje od 450.000 ljudi, prenosi HRT.

Ime Buffetov porez odnosi se na američkog milijardera i investitora Warrena Buffetta koji je ove godine već više puta kritizirao postojeći porezni sustav u kojem najbogatiji građani poput njega plaćaju manji porez od srednje klase, jer se prihodi od investicija oporezuju po nižoj stopi od 15 posto, dok se porezi na izravni dohodak penju i do 35 posto.

Detalji plana nisu poznati, međutim mediji komentiraju kako je izvjesno da će se republikanci protiviti jer smatraju da se time obeshrabruju investicije, a da bilo kakav plan povećanja poreza nema šanse za uspjeh bez njihove podrške, javlja HRT.

Pročitajte još:

- Barack Obama u borbu protiv nezaposlenosti kreće s 447 milijardi dolara. Da, milijardi…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram