Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2011

GRČKA nikad bliže bankrotu nakon što joj je odbijena isplata 8 milijardi eura pomoći

Grčka je danas načinila jedan korak bliže objavi bankrota državnih financija...

Ministri financija eurozone na današnjem velikom sastanku u Poljskoj nisu uspjeli postići dogovor oko isplate iduće tranše pomoći Grčkoj u vrijednosti od 8 milijardi eura. Napominjemo, riječ o prošlogodišnjem paketu pomoći vrijednom 110 milijardi eura iz kojeg Grčka još uvijek povlači novac.

Šef ministara eurozone Jean-Claude Juncker danas je rekao kako je Grčka postigla "značajan napredak", no još uvijek nisu u potpunosti zadovoljeni svi uvjeti iz sporazuma s EU-om i MMF-om. Najveći problem i dalje predstavlja proračunski deficit koji Grčka nikako ne uspjeva uskladiti s traženim vrijednostima. "Nažalost, ne vidim načina kako da danas postignemo dogovor o rješenju grčkog problema", kazao je Juncker i dodao kako očekuje da će na idućem sastanku početkom listopada Grčka ipak dobiti zeleno svjetlo za primanje financijske pomoći.

A europskim financijskim tržištima počele su kolati glasine da je ono ubrizgavanje dolara u europski bankarski sustav samo priprema za stabilizaciju globalnog bankarskog sustava nakon što Grčka uskoro bude prisiljena objaviti default.

Zamjenik grčkog ministra financija Filippos Sachinidis prije nekoliko dana priznao je kako Grčka bez nove pomoći može još samo do sredine listopada podmirivati najnužnije obveze poput isplate plaća i mirovina.

Istovremeno, George Soros poziva Grčku, Portugal i Irsku na istupanje iz eurozone kako za sobom ne bi povukle i ostatak Europe koji se još uvijek nešto uspješnije nosi s dužničkom krizom.

Grčka će vjerojatno u listopadu ipak primiti tih nužnih 8 milijardi eura za puko preživljavanje, ali default tog perifernog europskog gospodarstva sada je izgleda samo pitanje vremena.

Više nitko ne vjeruje da se Grčka iz ovih zamršenih financijsko-gospodarskih problema može izvući bez strogo kontroliranog bankrota...

Pročitajte još:

- LOŠ ZNAK: Grčka pred bankrotom, a zapošljeno novih 7.000 radnika u javnom sektoru

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram