Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2011

Japanci izrazito pesimistični oko šansi za novi gospodarski uzlet posrnulog azijskog ekonomskog diva

Najnoviji rezultati istraživanja iz „AP-GfK pool“ pokazuju da većina populacije u Japanu ima ekstremno negativan pogled na sadašnje gospodarstvo zemlje...

Četiri od pet Japanaca procjenjuje sadašnju ekonomsku situaciju kao slabu ili vrlo slabu. Tek petina smatra da će u slijedećih nekoliko godina doći do malog poboljšanja, a gotovo nitko ne očekuje primjetan rast.

Reprezentativno istraživanje što ga je nedavno proveo Associated Press i GfK u Japanu otkriva duboki ekonomski pesimizam među  građanima te zemlje. Čak 58% Japanaca dalo je lošu ocjenu sadašnjeg stanja gospodarstva svoje zemlje a dodatnih 27% smatra čak da je jako loše. Daljnjih 13% smatra da je donekle dabro a samo 2% daje ocjenu – dobar. Takvo je mišljenje istovjetno i kod žena i kod muškaraca.

Sadašnje stanje ekonomije smatra se najlošijim u zadnjih pet godina (79% ispitanih misli tako), dok tek četvrtina ocjenjuje da je sada podjednako kao i prije. Trećina ispitanika ocjenjuje da se financijska situacija njihove obitelji znatno pogoršala dok oko polovine nije za sada  osjetilo znatnije promjene, za njih 13% kućne su se financije malo poboljšale.

Istraživanje je  pokazalo i da samo mali postotak ispitanika pretpostavlja da će doći do gospodarskog uzleta u bliskoj budućnosti. Jedva 22% Japanaca smatra da će se ekonomska situacija  malo popraviti  (u odnosu na sadašnju)  u narednih pet godina ali daljnjih 42% iskazuje da neće doći do nikakvog poboljšanja. Zabrinjava što čak trećina Japanaca strahuje da će se ekonomska situacija ponešto ili jako pogoršati u slijedećih pet godina. Suprotno, gotovo nitko ne navodi da smatra kako će se uskoro ekonomija znatno popraviti.

Pročitajte još:

- Pogledajte impresivni pogled iza scena u svakodnevni život najzloglasnije japanske mafijaške organizacije (FOTO)

Foto:Flickr/Fred @ SG

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram