Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2011

Angela Merkel: Grčki default pokrenuo bi domino efekt sa strašnim posljedicama za budućnost eurozone

Kako bi ublažila strah na financijskim tržištima od mogućnosti grčkog defaulta, njemačka kancelarka kazala je danas kako Europa čini se što je u njezinoj moći kako bi spasila Grčku, a samim time i eurozonu...

U intervjuu za RBB inforadio njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako ona poput cijele Europe čini sve što je u njezinoj moći da se izbjegne grčki default. Istaknula je kako političari, pa i oni u Njemačkoj, moraju biti oprezni s izjavama kako ne bi prouzrokovali još veću pomutnju i paniku na financijskim tržištima.

"Moramo sve učiniti kako bismo spriječili raspad eurozone  jer bi grčki default (i zlazak iz eurozone) pokrenuo domino efekt sa strašnim posljedicama", istaknula je.

Istovremeno, američki predsjednik Barack Obama poručio je da čelnici eurozone financijskim tržištima moraju pokazati da preuzimaju odgovornost za dužničku krizu i stvoriti budžetnu politiku na razini cijele eurozone.

"Teško je koordinirati i dogovoriti zajednički put kada tako puno zemalja ima različite politike i drukčiju gospodarsku situaciju", Obama je rekao u intervjuu za španjolski El Mundo.

Sličnu izjavu nedavno je dao i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder koji je pozvao na još snažnije "zbližavanje" zemalja EU-a po uzoru na SAD.

"Od Europske komisije trebali bismo napraviti vladu koju bi nadzirao Europski parlament. A to znači Sjedinjene Europske Države",kazao je tada Schroeder.

Pročitajte još:

- PANIKA KREĆE: Vjerojatnost za default grčkih državnih financija upravo je skočila na 98 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram