Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2011

Umro američki san: Sve više mladih Amerikanaca nakon završenog studija vraća se u roditeljski dom!

Odlazak na koledž nekada je značio rastanak od roditelja i odlazak iz doma za mlade Amerikance.  Uz to, značio je slobodu i za djecu i za roditelje...

No, prošle školske godine, umjesto da postanu samostalni, čak 85 posto studenata na zadnjoj godini fakulteta rekli su da se namjeravaju vratiti kućama po diplomiranju.  Nemaju drugog izbora, kažu, jer su izgledi za zaposlenje vrlo loši u trenutnoj ekonomiji, prenosi Glas Amerike.

Prema nekim predviđanjima, čak 20 milijuna mladih Amerikanaca koji su napustili roditeljski dom iz različitih razloga, sada se vraćaju.  Neki od njih nisu mogli priuštiti da žive sami, dok drugi kažu da su se previše zadužili na kreditnim karticama.

Neku su pak jednostavno željeli uštedjeti novac, ili su shvatili da je život s roditeljima prilično dobar, jer ne moraju plaćati stanarinu, imaju domaću hranu i slične pogodnosti, dok se okušavaju u glumačkoj karijeri, sviraju u bendu, ili razmišljaju o tome čime bi se mogli baviti u životu.

Ovakve su mlade ljude prozvali “Bumerang djeca”, budući da odlaze na neko vrijeme, no uvijek se vraćaju kući.  Tisuće ih čak kuca na vrata svojih baka i djedova.  New York Times otkrio je da u mnogim gradovima, nakon što stariji ljudi dođu do nekog novca, i presele u zajednice za umirovljenike, mlađi članovi obitelji im se rado pridružuju.

Ako zavirite na teniske terene, bazene, ili u teretane u američkim zajednicama za aktivne umirovljenike, nećete vidjeti samo sjede muškarce i žene, nego i mnogo mlađe ljude, u najboljim godinama.

A u ovakvim zajednicama, najteža pitanja koja se svakodnevno postavljaju pred stanare su – da li da danas idem na aerobik, ili da igram golf.  I naravno, što je večeras za večeru.

Istina je da povratak u kuće roditelja ili djedova i baka ima i negativnih strana. Mladi Amerikanci kažu da, usprkos svim pogodnostima, život u obiteljskom domu ozbiljno ugrožava njihove ljubavne živote.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram