Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2011

U kolovozu rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini visokih 7,6 posto

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se rast proizvođačkih cijena industrije u kolovozu intenzivirao...

U spomenutom su mjesecu proizvođačke cijene za ukupnu industriju porasle 7,6% u odnosu na kolovoz prošle godine. Pri tome je veći rast zabilježen na nedomaćem tržištu, +9,9% godišnje, dok je na domaćem tržištu zabilježen rast od 6,6% godišnje. U odnosu na srpanj ove godine cijene proizvođača za ukupnu industriju su porasle 0,9%, pri čemu su cijene na domaćem tržištu više za 0,7% mjesečno, a cijene na nedomaćem tržištu za 1,2% mjesečno.

Nakon nekoliko mjeseci blagog slabljenja utjecaja cijena energije na ukupne proizvođačke cijene, u kolovozu je njihov značaj ponovno porastao. Naime, isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene za industriju na domaćem tržištu porasle su 3,7% godišnje. I na mjesečnoj razini rast cijena od 0,7% na domaćem tržištu primarno je posljedica viših cijena energije s obzirom da je, isključimo li energiju, na mjesečnoj razini ostvaren pad od 0,1 posto. To potvrđuju i podaci prema GIG-u, koji pokazuju da je i godišnji i mjesečni rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu bio najveći u sektoru energije te je iznosio 2,7% mjesečno i 14,2% godišnje.

RBA analitičari:

U ovoj godini možemo očekivati, uz više cijena energenata u odnosu na 2010. godinu, pojačan utjecaj rasta cijena i drugih sastavnica (posebice prehrambenih proizvoda) na ukupan rast proizvođačkih cijena. Nadalje, podaci za prvih sedam mjeseci pokazuju da snažnije prelijevanje rasta proizvođačkih cijena na potrošačke i dalje izostaje s obzirom da se trgovina na malo još uvijek nije oporavila.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram