Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2011

Njemačka se sprema za grčki default, a premijer Papandreou novim porezima pokušava izbjeći financijsku katastrofu

Ponedjeljak je, a Grčka je i dalje u fokusu svih svjetskih financijskih tržišta...

U možda posljednjem pokušaju izbjegavanja defaulta grčkih državnih financija, premijer George Papandreou poslao je u parlament nove zakone koji bi grčkom proračunu trebali uštedjeti nekoliko milijardi eura. Riječ je o rezanju jednog mjesečnog dohotka za sve političke dužnosnike i novom porezu na nekretnine u trajanju od dvije godine naplativom kroz račune za plaćanje električne energije.

"Moramo učiniti sve što možemo kako bismo izašli iz ove teške situacije", rekao je grčki premijer.

Grčka vlada očekuje kako će nove mjere štednje omogućiti dostizanje dogovorenog deficita od 17,1 milijardi eura u 2011. godini i 14,9 milijardi eura u 2012. godini. U suprotnom, Grčka neće zadovoljiti uvjete za primanje sljedeće tranše pomoći iz onog prošlogodišnjeg 110 milijardi eura teškog paketa pomoći.

Financijska su tržišta već odavno izgubila povjerenje u Grčku i mogućnost izbjegavanja defaulta. Prinosi na grčke obveznice u posljednjih su nekoliko dana jednostavno eksplodirali, a grčki CDS-ovi bilježe nove rekorde.

Istovremeno, prema pisanju Der Spiegela njemački ministar financija Wolfgang Schäuble nije siguran da će Grčka izbjeći bankrot, pa je njegovo ministarstvo već počelo odrađivati neke pripremne radnje u slučaju objavljivanja grčke insolventnosti. Navodno su u pitanju dva moguća scenarija:

Pod prvim, Grčka bi nakon objave bankrota ostala članica eurozone, a pod drugim Grčka bi istupila iz eurozone, odbacila euro kao valutu i ponovno uvela "drahmu" kao sredstvo plaćanja.

Za ovaj tjedan najavljen je povratak delegacije EU-a i MMF-a koja će provjeriti pravo stanje grčkih financija i odobriti ili stopirati daljnju isplatu novca iz prošlogodišnjeg paketa pomoći tom posrnulom gospodarstvu s europske "periferije".

Pročitajte još:

- Grčki ministar demantira glasine da će Grčka u idućih nekoliko dana proglasiti default 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram