Zatvori
Jasmin Hadzic
02/09/2011

Glazbeni servis Spotify već je postao profitabilan biznis, a do kraja godine očekuje 20 milijuna američkih korisnika

Ako bi mogli izdvojiti jedan najteži poslovni sektor za internet startupove onda bi to svakako bila glazbena industrija...

Od vremena Napstera i P2P mreža, puno se toga promijenilo. Velike glazbene i izdavačke kuće postale su svjesne da je internet postao dominantna distribucijska platforma. No, kako zarađivati na prodaji glazbe i dalje je za mnoge velika enigma. Da ne spominjemo kompleksne ugovore o licenciranju glazbenih sadržaja i podjeli autorskih tantijema.

Već u nekoliko navrata pisali smo o europskom glazbenom servisu Spotify koji je prije gotovo dva mjeseca konačno postao dostupan i u SAD-u. Svi koji su ga probali jednoglasno govore da je riječ o najboljem glazbenom servisu svih vremena. Ipak, kvaliteta nije bila dovoljna.

Golema zahtjevna infrastruktura, zaposlenici i ugovori o licenciranju s velikim glazbenim kućama Spotify su bacili u minus već 2009. godine i to u značajan minus od čak 19 milijuna funti. No, izgleda da je 2010. godina donijela poboljšanje u poslovanju tog startup projekta švedskog internet poduzetnika Daniela Ek-a.

Prema procjenama Martina Scotta, analitičara Analysys Masona, Spotify je u 2010. godini zabilježio prihode od oko 85 milijuna dolara, od čeka je 65 milijuna dolara otišlo glazbenim izdavačkim kućama i umjetnicima, 14 milijuna dolara na operativne troškove, a Spotify je konačno postao profitabilan s dobiti od 6 do 7 milijuna američkih dolara.

Ovo je velika stvar, posebno ako uzmemo u obzir da je sve do nedavno Spotify bio ograničen na samo nekoliko zapadnoeuropskih tržišta. Dolazak na najbogatije svjetsko glazbeno tržište sigurno će dodatno osnažiti Spotifyjevo poslovanje. Samo tri tjedna nakon lansiranja Spotify je u Americi imao oko 1,4 milijuna korisnika. Ukoliko se taj trend nastavi lako je moguće da će do kraja godine Spotify koristiti oko 20 milijuna Amerikanaca.

Spotify bi tako mogao postati jedan od rijetkih glazbenih startupova koji su pronašli ekonomski provediv poslovni model, a već se šuška io mogućem izlasku na burzu u obliku IPO-a...

Pročitajte još:

- Glazbeni servis Spotify sada je i službeno kompanija vrijedna 1 milijardu dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram