Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2011

Zanemarite priče o rekordnoj turističkoj sezoni, po prihodima još uvijek nismo dostigli rekordnu 2008. godinu

Još jedan dan - još jedno "hvalisanje" o super-uspješnoj turističkoj sezini...

Superjunaci iz tima "Vladinog užeg Povjerenstva za praćenje turističke sezone" preko vikenda sastali su se u Dubrovniku gdje su nas obasipali optimističnim porukama. Tako je Ministar turizma Damir Bajs istaknuo kako je Hrvatsku do sada posjetilo 6,2 milijuna turista, što je povećanje od 8 posto u odnosu na 2010. godinu. Samo u prva tri vikenda u kolovozu zabilježeno je 300.000 više turističkih ulazaka u našu zemlju.

"U sezonu je uložen veliki trud i Vlade i svih koji rade u turizmu, kojima ovom prilikom i zahvaljujem, a uspjehu je pridonijelo i to što je Hrvatska ove godine prepoznata kao stabilna i sigurna zemlja", istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Nije da želimo kvariti zabavu, ali moramo upozoriti na jedan mali problem.

Iako financijski analitičari Hrvatskoj prognoziraju rast prihoda od turizma za 2 milijarde kuna u odnosu na prošlu godinu, još uvijek nismo dostigli pretkriznu 2008. godinu. Nedostaju nam prihodi od 1 milijade eura, odnosno 7,5 milijardi kuna - što baš i nije mala svota za naš osiromašeni proračun. Do kraja godine od turizma ćemo zaraditi oko 6,5 milijardi eura.

Stoga, ne vidimo razlog za neko pretjerano oduševljavanje ovogodišnjim rezultatima.

Pročitajte još:

- Hrvatsko crno tržište privatnog turističkog smještaja raspolaže s nevjerojatnih 1,8 milijuna kreveta

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram