Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2011

Nataša Srdoč: Oporbena koalicija ne smije razmišljati o povećanju poreza na dobit, to je preopasno

U proteklih desetak dana iz oporbene i vladajuće koalicije mogli smo čuti gotovo identične prijedloge o povećanju poreza na dobit za velike kompanije...

Mi smo odmah upozorili kako bi takvi potezi bili katastrofalni za domaće gospodarstvo - veliki broj tvrtki posluje u Hrvatskoj isključivo zbog te relativno niske stope poreza na dobit. Sličnog je mišljenja i Nataša Srdoč iz Adriatic Instituta.

"Povećanjem poreza u Hrvatskoj otjerat ćemo strane, a i domaće ulagače u naše susjedstvo: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju koje sve imaju 10% poreza na dobit. Ukoliko je pak namjera da se kazni monopol, to se može učiniti visokim novčanim kaznama - poznat je primjer Europskog suda koji je odredio kaznu u iznosu od 497 milijuna milijuna eura zbog zloupotrebe monopolističkog položaja, a zloupotreba dominantne pozicije u Njemačkoj je kažnjena s 12,6 milijuna eura", tvrdi Srdoč.

Ona poziva da se umjesto povećanja poreza Vlada usredotoči na poboljšanje ekonomske i ulagačke klime u Hrvatskoj.

"Cilj nam je pridobiti i zadržati što veću masu stranih i domaćih investicija. Moramo stvoriti povoljno ekonomsko okruženje kako bi strani ulagači reinvestirali dobit u Hrvatskoj i na taj način otvorili nova radna mjesta i ostvarili viši ekonomski rast. Umjesto povećanja poreza, trebamo se usredotočiti na stvaranje povoljne klime za ulaganja i zapošljavanje novih ljudi. Uspostava nezavisnog sudstva i beskompromisno kažnjavanje političke korupcije omogućiti će ulagačima da se usredotoče na svoj posao i vratiti će povjerenje u sigurnost ulaganja u Hrvatskoj", zaključuje ona u svom komentaru objavljenom na web stranicama Adriatic Instituta.

Pročitajte još:

- Nataša Srdoč: Građani moraju izabrati Vladu koja će im omogućiti ekonomski prosperitet!

Foto:24sata TV screenshot

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram