Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2011

Hrvatsko crno tržište privatnog turističkog smještaja raspolaže s nevjerojatnih 1,8 milijuna kreveta

U Hrvatskoj je legalno u funkciji turizma tek manje od polovice stvarnih turističkih kapaciteta. Naime, prema državnim statistikama, u zemlji je oko milijun turističkih postelja u hotelima, privatnom smještaju i kampovima...

Slobodna Dalmacija:

Stvarnost, naime, pokazuje da u Hrvatskoj postoji još “paralelnih” 1,8 milijuna postelja, i to u 350 tisuća vikend-kuća u vlasništvu hrvatskih građana te u još oko sto tisuća vikendica u vlasništvu stranaca.

Ako su u svakoj od njih samo četiri kreveta, dolazi se do brojke od 1,8 milijuna postelja koje nisu turistički valorizirane ni evidentirane, a uglavnom su u sezoni pune. Njihovi vlasnici po sadašnjim zakonima, i da hoće, uglavnom se ne mogu baviti legalnim iznajmljivanjem i veći dio toga prometa sad ostaje u sivoj zoni.

"U Hrvatskoj obiteljski smještaj ne može po zakonu nuditi nitko tko ima kuću koja je evidentirana na firmu, jer se kao poslovni prostor nalazi u poslovnoj zoni i ne može se dobiti uvjete za iznajmljivanje. Isto tako ni stranci ne mogu iznajmljivati svoje kuće u Hrvatskoj ako nemaju registriran obrt ili tvrtku, pa golemi turistički promet u takvim objektima, kojih je jako puno, ostaje nelegalan", smatra Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK-u.

Hrvatska je Kalifornija Europe i formalno imamo tržište od 700 milijuna ljudi kojima možemo nuditi ta dva milijuna postelja u obiteljskim objektima, ali to mora biti organizirano i zakonski regulirano. Ovako državi izmiče polovica turističkog prometa u obiteljskom smještaju, mišljenja je Pinezić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pročitajte još:

- Privatni turistički iznajmljivači ove bi godine mogli zaraditi rekordne 2,2 milijarde eura!

Foto: C.Cormack/Iznajmljivaci20.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram