Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2011

Francuska snizila prognozu za rast BDP-a u 2011. i najavila uvođenje novih nameta na duhan i alkohol

Problemi u eurozoni i dalje se nastavlju. Nakon što je Grčka ovih dana objavila kako očekuje još veći pad BDP-a do kraja godine, francuski premijer danas je objavio kako tamošnje gospodarstvo ipak neće rasti kao što se prije predviđalo...

"Realnost nas primorava da prilagodimo pretpostavke o gospodarskom rastu. Za ovu godinu predviđamo gospodarski rast od 1,75 posto umjesto 2 posto, koliko smo ranije predviđali", izjavio je na press konferenciji francuski premijer Francois Fillon.

Nakon što su Amerikanci izgubili AAA kreditni rejting, počelo se spekulirati kako je iduća meta S&P-a upravo Francuska, koja najlošije "stoji" od svih AAA europskih gospodarstava. Simulacije pokazuju da će francuski dug do 2013. godine dostići 88 posto BDP-a, a francuski CDS-ovi već nekoliko tjedana bilježe rast. Problem je i u francuskom bankarskom sustavu koje se našao na vjetrometini zbog visoke izloženosti u Grčkoj, Irskoj, Italiji i Portugalu. Sve to zajedno ukazuje na ekonomsku "oluju" koja se sprema pogoditi tu zemlju zapadne Europe.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećao je kako će njegova vlada učiniti sve da izbjegne gubitak AAA kreditnog rejtinga. To prije svega znači smanjenje proračunskog deficita.

"Bez obzira na raspored predsjedničkih izbora, Francuska će ispoštovati svoje obveze. Biti ćemo na deficitu od 4,6 posto u 2012. godini, a u 2013. godini ispod 3 posto. Drugim riječima, padamo na nivo koji smo imali prije početka krize", rekao je nedavno francuski premijer.

A jučer je Fillon predstavio plan proračunske štednje koji se svodi na veće oporezivanje bogatijih građana Francuske i uvođenje dodatnih nameta na duhan, alkohol i gazirana pića.

MMF nedavno je upozorio Francusku kako mora krenuti s ozbiljnim planom štednje ukoliko želi izbjeći gubitak AAA kreditnog rejtinga. Oni to sada upravo i rade, a hoće li uštede biti dovoljne da se zadovolje analitičari velikih rejting agencija, to tek trebamo vidjeti...

Pročitajte još:

- Francuska, Italija, Španjolska i Belgija zabranile iznimno špekulativni “short-selling” oblik trgovanja dionicama

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram