Zatvori
Poslovni Puls
24/08/2011

Čestitamo - Hrvatska je u samo pet mjeseci povećala bruto inozemni dug za milijardu eura!

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je danas podatke o kretanju hrvatskog bruto inozemnog duga krajem svibnja. Kao što možete i pretpostaviti, podaci baš nisu sjajni...

Inozemni bruto dug Hrvatske krajem svibnja iznosio je 47,49 milijardi eura. U odnosu na kraj godine, to je povećanje od 2,2 posto, odnosno za nešto više od milijardu eura, stoji u statističkim podacima HNB-a. Na mjesečnoj razini, ukupni hrvatski inozemni dug porastao je za 351,3 milijuna eura.  Zanimljivo, inozemno zaduživanje banaka sada iznosi 12 milijardi eura odnosno 25,3 posto hrvatskog bruto inozemnog duga.

Inozemni dug države krajem svibnja iznosio je 6,88 milijardi eura, što je povećanje od 4,3 posto (283,6 milijuna eura) u odnosu na kraj prošle godine. Udio državnog duga u ukupnom dugu tako sada iznosi 14,5 posto.

Inozemni dug ostalih domaćih sektora (poduzeća i ostalih nebankarskih financijskih institucija, uključujući Hrvatsku banku za obnovu i razvitak) krajem svibnja iznosio je 21,7 milijardi eura, što je rast od 0,8 posto u odnosu na podatke s kraja prošle godine. Udio ostalih domaćih sektora u ukupnom dugu krajem svibnja popeo se na 45,7 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram