Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2011

The Economist: Do 2600. godine izumrijet će svi stanovnici Bosne i Hercegovine (GRAFIKA)

Novinari i reporteri The Economista potrudili su se izvući UN-ove podatke o padu nataliteta na svjetskoj razini. Neki od podataka jednostavno su zastrašujući...

Kako piše The Economist, sve više žena u Aziji odlučuje se na samački život što su neki prozvali "bračnim štrajkom". No, azijske žene nisu nikakva iznimka. Prema podacima UN-a, 83 zemlje imaju problem s natalitetom jer se rađa sve manje djece s tim da je "nedostatak" ženske djece svakako najveći problem.

Primjerice u Hong-Kongu, na 1000 žena dolazi tek 547 ženske djece. Ako se nešto ne promijeni tih 547 djevojaka rodit će samo 266 malih djevojčica i tako dalje. Prema površnim kalkulacijama koje je proveo The Economist, ženska populacija Hong-Konga biti će svedena na samo jednu osobu za samo 25 generacija. U ovom trenutku u Hong-Kongu živi oko 3,75 milijuna žena.

Istu računicu novinari The Economista iskoristili su i na drugim zemljama, pa tako ispada kako će svi stanovnici nama susjedne Bosne i Hercegovine izumrijeti za samo 500 do 600 godina, odnosno oko 2600. godine. Možete reći da je prerano da se oko ovih stvari brinemo, no ovakvi poražavajući demografski trendovi na globalnoj razini ipak govore o velikom problemu s natalitetom.

Jedan Brazil trebao bi najduže "preživjeti". Brazilske žene izumrijet će tek za 3000 godina.

Evo i zgodne grafike koja dobro ilustrira gore navedene podatke:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram