Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2011

KONAČNO: Vlada priprema zakon koji će omogućiti povratak u I. mirovinski stup za 120.000 zaposlenih

Otprilike 1200 umirovljenica koje su otišle u mirovinu kao osiguranice II. stupa, pa im je mirovina 30-ak posto niža nego što bi bila da su ostale u I. stupu, napokon će odahnuti...

Vlada priprema zakon koji će im omogućiti povratak u I. mirovinski stup i pravo na dodatak na mirovinu, pa će se izjednačiti s ostalima, prenosi Večernji list.

Povratak u I. stup omogućit će se svima koji su na početku reforme 2002. imali između 40 i 50 godina života te su dobrovoljno pristupili II. stupu. Riječ je o 120 tisuća zaposlenih koji će i dalje ostati članovi II. stupa, ali će se moći vratiti u I. stup kada budu odlazili u mirovinu, pokaže li se to povoljnije za njih.

Uvažavajući sugestije stručnjaka i Udruženja mirovinskih fondova, Ministarstvo gospodarstva je, kaže Krešimir Rožman, državni tajnik tog ministarstva, odustalo od ideje da se odmah organizira prebacivanje iz II. u I. stup, već će se to dogoditi u trenutku umirovljenja. Time se, tvrde mirovinski fondovi, osiguranici štite od nove moguće greške jer su uvjereni da će im sa duljim periodom štednje osigurati povoljnija primanja.

Zasad su prve umirovljenice prošle bitno lošije, pa su žene koje su radni vijek bile prosječno plaćene imale 400 kuna nižu mirovinu od žena koje su ostale u I. stupu, a kod žena koje su zarađivale dvostruko više razlika je i do tisuću kuna, prenosi Večernji.

Pročitajte još:

- Čačić: Kako ćemo imati veće mirovine ako nam gospodarstvo ne funkcionira?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram