Zatvori
Poslovni Puls
11/08/2011

Može Sarkozy pokušavati što god želi, ali samo je pitanje vremena prije nego što Francuska izgubi AAA rejting

Stvari ne izgledaju pretjerano dobro za Francusku...

Jučer je financijska tržišta na kratko zahvatila panika nakon što se priširila glasina kako je Francuska izgubila savršeni AAA kreditni rejting.

"Te su glasine potpuno neutemeljene i tri agencije, Standard's and Poor, Fitch i Moody's potvrdile su da nema rizika od snižavanja ocjene", odmah je reagirao novi francuski ministar financija Francois Baroin.

Inače, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prekinuo je svoj planirani godišnji odmor kako bi se pozabavio gurućim financijskim pitanjima. Obećao je kako će do 24. kolovoza njegova Vlada donijeti mjere za smanjenje proračunskog deficita koji će se u idućih nekoliko godina morati smanjivati ukoliko Francuska ne želi izgubiti AAA kreditni rejting.

"Obveza smanjenja javnog deficita je neupitna i bit će ispunjena bez obzira na razvoj gospodarske situacije", rekao je Sarkozy.

Navodno su američki političari zavapili "A što je s Francuskom?" kada su im dužnosnici S&P-a priopćili odluku o rezanju kreditnog rejtinga.

Analitičar Evolution Securitiesa, Gary Jenkins, u razgovoru za FinancialTimes rekao je kako je samo pitanje vremena prije nego što S&P odluči srezati kreditni rejting čitavom nizu europskih gospodarstava, a velika je vjerojatnost da će krenuti upravo od Francuske.

I UBS-ov ekonomist Paul Donovan u razgovoru za Bloomberg rekao je da vjeruje kako je Francuska iduća S&P-ova meta. A da se nešto sprema pokazuje i rast cijena francuskih CDS-ova u proteklih nekoliko dana. Podsjetimo, MMF je već upozorio Francusku na gubitak kreditnog rejtinga ukoliko ne počne provoditi plan ozbiljnih proračunskih rezova.

Nije da se želimo baviti katastrofičnim predviđanjma, ali puno toga upućuje na urušavanje francuskog kreditnog rejtinga. A nakon toga možemo očekivani lančanu reakciju diljem Europe...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram