Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2011

NASTAVAK AGONIJE: Švicarski franak od sutra na novom rekordu od 7,16 kn

Imamo novi rekord...

Švicarski franak i dalje nezaustavljivo raste. Prema HNB-ovoj sutrašnjoj tečajnoj listi, srednji tečaj švicarskog franka iznosi novih rekordnih 7,16 kuna!

Švicarska središnja banka danas je objavila kako će podići depozite po viđenju za komercijalne banke sa sadašnjih 80 milijardi franaka na 120 milijardi franaka. Podsjetimo, tek prošli tjedan švicarska sradišnja banka podigla je depozite s 30 na 80 milijardi franaka, no to nije uspjelo stabilizirati sve jači franak koji prijeti švicarskom i drugim europskim gospodarstvima.

"Znatno previsoki tečaj franka predstavlja prijetnju za razvoj švicarskog gospodarstva i dodatno je zaoštrio deflatorne rizike", ističu iz švicarske središnje banke.

A guverner HNB-a Željko Rohatinski jučer je za HTV-ov Dnevnik rekao kako se on zalaže da se tečaj švicarskog franka prema kuni fiksira na 6, a ne na 5,8 kao što je predložila premijerka.

Rohatinski ističe kako HNB sa svoje strane može pomoći s dvije važne mjere.

“Prva mjera tiče se podjele kredita na dio koji se otplaćuje i dio koji ide u tzv. balon. Taj dio iznad šest kuna mogao bi se tretirati kao nerizičan i ne bi bio opterećen dodatnim troškovima. Druga je mjera koju HNB može poduzeti je smanjenje stope obvezne pričuve banaka, ukoliko bi njihova likvidnost zbog ovog plana došla u pitanje”, kaže Rohatinski.

Konkretnog dogovora među bankarima oko smanjenja kamata na kredite u švicarskim francima i dalje nema.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram