Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2011

Potpuno očekivano, cijene plemenitih metala u ovim trenucima probijaju nove rekordne razine

U svega nekoliko minuta nakon otvaranja azijskih tržišta, cijena zlata naglo je poskočila s 1663 dolara i 40 centi na 1690 dolara, da bi zatim, nakon otvaranja tržišta u Londonu nastavila svoj rapidni pohod na prema 1715 dolara, što ukupno iznosi rast od preko tri posto...

Sve u svemu, zlato samo u prvih nekoliko sati ponedjeljka oborilo sve povijesne cjenovne rekorde, i pri tome vjerojatno još nije dosegnulo dnevni vrhunac, budući da ga najzanimljivije razdoblje trgovinskoga dana, a to je razdoblje trgovanja na američkim burzama, tek očekuje.

SrebroZlat0:

Samo krajnje neupućeni mogli bi se začuditi ovakvome razvoju događaja. Naime, krajem protekloga tjedna, nakon što su sve vodeće svjetske burze već zaključile s trgovanjem, a brokeri krenuli za zasluženi odmor, američka rejting agencija Standard&Poor's prvi puta u povijest smanjila ocjenu kreditne zaduženosti Sjedinjenih Američkih Država. Smanjenje rejtinga izravna je posljedica nesposobnosti američkih političara da zauzdaju rast američke zaduženosti, zbog čega je početkom ovoga mjeseca donesena odluka o novom zaduživanja u visini od preko dvije tisuće milijardi dolara do kraja 2011. godine.

Nakon što je ocjena kreditne sposobnosti SAD-a snižena s AAA na AA+, uz negativna očekivanja za budućnost, te moguće dodatno smanjenje rejtinga u iduće dvije godine, analitičari su s nestrpljenjem iščekivali prvi trgovinski dan i reakciju tržišta vrijednosnica na odluku ocjenjivateljske kuće Standard&Poor's. Indikator što bi se sve moglo dogoditi na burzama diljem svijeta došao je najprije s burze u Izraelu, koja jedina radi u nedjelju. U svega nekoliko minuta trgovanja, prodavači su srušili cijene dionicama na izraelskoj burzi za više od 7 posto, zbog čega je odmah nakon otvaranja trgovanje vrijednosnicama moralo biti suspendirano. Slična se situacija dogodila na tržištu vrijednosnica Saudijske Arabije, gdje je pad bio nešto manji, ali još uvijek vrlo značajan.

Cijena srebra također je doživjela vrlo značajan rast. Cijena po kojoj se u petak ova plemenita kovina prodavala na svjetskim tržištima bila je 38 dolara i 32 centa za uncu, da bi u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima cijena dosegnula 40 dolara i 25 centi, što je porast od gotovo pet posto.

Pročitajte još:

- Evo dokaz da se nešto gadno sprema: Središnje banke diljem svijeta počele gomilati zlatne zalihe

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram