Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2011

Ukupni depoziti poslovnih banaka na kraju lipnja iznosili su 214,5 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti poslovnih banaka (štedni i oročeni kunski i devizni depoziti te depozitni novac) na kraju lipnja iznosili su 214,5 milijardi kuna, što na mjesečnoj razini predstavlja blagi rast od 0,4%, a na godišnjoj od 3,6 posto...

Godišnje stope rasta i dalje su umjerene, bez intenziviranja, a djelomično su posljedica slabljenja kune u odnosu na euro za 2,5% u odnosu na kraj lipnja prošle godine s obzirom da u štednim i oročenim depozitima dominiraju depoziti u eurima.

U odnosu na kraj 2010. godine ukupni depoziti smanjili su se za 1,7 milijardi kuna ili 0,8%, i to pod utjecajem pada štednih i oročenih deviznih depozita (koji su na kraju lipnja iznosili 140,7 milijardi kuna) za 6,8 milijardi kuna ili 4,6%, a koji prevladavaju u strukturi depozita banaka, dok su kunski depoziti i depozitni novac zabilježili rast. Kunski su depoziti na kraju lipnja iznosili 37,8 milijardi kuna, što je gotovo tri milijarde kuna ili 8,6% više nego na kraju prošle godine, dok je depozitni novac iznosio 35,9 milijardi kuna, što je 6,2% više nego na kraju 2010. godine.  U prvoj polovini ove godine prevladavajući trend kretanja deviznih i kunskih depozita se promijenio. Naime, tijekom 2009. i 2010. godine rasli su devizni depoziti dok su se kunski depoziti konstantno smanjivali. Tako je u promatrane dvije godine iznos deviznih depozita porastao za 30,4 milijarde kuna ili 26%, dok je iznos kunskih depozita u istom razdoblju pao za 15,2 milijarde kuna, odnosno za 30 posto. Međutim, u prvoj polovini 2011. kunski depoziti bilježe rast, a devizni pad.

RBA analitičari:

U mjesecima pred nama ne očekujemo snažnije intenziviranje rasta depozita. Naime, s obzirom na pogođenu likvidnost poduzeća, na godišnjoj razini ne očekujemo bitnije povećanje stanja depozita tog sektora, dok je potencijal stanovništva ograničen teškom situacijom na tržištu rada, pri čemu rast realnih dohodaka nije izgledan. Međutim, budući da je tečaj EUR/HRK u ovoj godini na višoj razini nego u prošloj, tečajna kretanja će i dalje utjecati na kunski izraz deviznih depozita.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram