Zatvori
Poslovni Puls
04/08/2011

Radimir Čačić protiv Vlade: Jedino rješenje je prebacivanje kredita iz franka u euro!

I prvi čovjek HNS-a konačno je komentirao posljednjih dana iznimno burnu raspravu oko kredita u švicarskim francima...

"Vladine mjere kojima bi se pomoglo svima koji imaju stambene kredite u švicarskim francima otvaraju Pandorinu kutiju nepreglednih problema. Ne može se napraviti bilo kakva mjera koja bi u diskriminacijski položaj stavila one koji imaju kredit u eurima. A to se čini ovom mjerom", rekao je danas šef HNS-a Radimir Čačić pred okupljenim novinarima.

On vjeruje kako jedino rješenje leži u prebacivanju kredita iz franka u euro po tečaju kakav je bio u trenutku podizanja kredita.

"Povratak sa švicarca na euro trebao bi se obaviti pod uvjetima koji su bili u trenutku izdavanja kredita, s obračunom kamatne stope većom za jedan posto, koju su plaćali svi oni koji imaju kredit u eurima. Banke, iako bi to za njih bio gubitak, moraju to omogućiti, ali treba imati i u vidu da su kamate rasle bez stvarnih razloga. Kad se napravi konačan obračun, država bi s bankama trebala podijeliti taj minus", istaknuo je Čačić.

Čačić ističe kako bi se na taj način pravedno podijelila odgovornost između svih strana - građana, banaka i države.

Dodao je kako dio odgovornosti leži i na HNB-u jer je Rohatinski štitio samo euro, dok uopće nije vodio računa o ljudima koji imaju kredite u švicarskim francima.

Gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj odnosi se na kredite u švicarskim francima. Procjenjuje se da je riječ o kreditima ukupne vrijednosti od oko 30 milijardi kuna.

Pročitajte još:

- Švicarska središnja banka konačno reagirala i zauzdala daljnji rast švicarskog franka...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram