Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2011

Švicarska središnja banka konačno reagirala i zauzdala daljnji rast švicarskog franka

Švicarska središnja banka danas je konačno reagirala na ludnicu oko divljanja švicarskog franka...

"Švicarska narodna banka neće tolerirati kontinuirano stezanje monetarnih uvjeta, zbog toga poduzima mjere protiv jakog franka. Mjere stupaju odmah na snagu, SNB namjerava Libor u iduća tri mjeseca zadržati što bliže nuli, na rasponu od 0,00 do 0,25, a trenutno je 0,75. U isto vrijeme banka će značajno povećati likvidnost franka na tržištu tijekom sljedećih nekoliko dana. Namjerava povećati bankovne depozite od trenutnih 30 milijardi franaka na 89 milijardi. Na snagu odmah stupaju i još neke mjere", navodi se u priopćenju na web stranicama švicarske središnje banke.

Njihovi analitičari tvrde kako je prejak švicarski franak opasan za oporavak globalne ekonomije.

"Stanje u svjetskom gospodarstvu se pogoršalo. U isto vrijeme došlo je ubrzanog rasta franka, pogotovo u posljednjih nekoliko tjedana čime su se i izgledi za naše švicarsko gospodarstvu pogoršali. I dalje ćemo pozorno pratiti kretanja na stranom deviznom tržištu te ako će biti potrebno poduzeti daljnje mjere protiv snage švicarskog franka", stoji u priopćenju.

Ekonomist i političar Ljubo Jurčić vjeruje kako će se nakon ovog poteza švicarske središnje banke "švicarac" konačno primiriti.

"Već dugo upozoravam da su naši građani žrtve slabljenja eura prema franku, a ogromnu potražnju za švicarskom valutom može zauzdati upravo njegova povećana ponuda. Možemo to usporediti s ponašanjem građana u krizi: svi krenu podizati svoje pologe na bankama, a kad vide da to mogu, onda odustanu. Slično očekujem i u ovoj situaciji, tržište će prepoznati da franka ima dovoljno, a to bi na dva do tri tjedna trebalo smiriti potražnju. Smanjena potražnja će generirati i pad tečaja franka", izjavio je za Index Jurčić.

On dodaje kako problemi sa švicarcima ne bi izgledali ovako opasni da nije instituta devizne klauzule koji ugrožava monetarni suverenitet Hrvatske.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram