Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2011

Ekonomist Ante Babić: Država jedino može spasiti dužnike tako da na sebe preuzme dug u švicarcima

Švicarski franak i dalje luduje. Prema HNB-ovoj tečajnoj listi jedan švicarski franak danas vrijedi rekordnih 6,72 kuna. Za vlasnike kredita u švicarskoj nacionalnoj valuti to znači nastavak noćne more...

Gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj odnosi se na kredite u švicarskim francima. Procjenjuje se da je riječ o kreditima ukupne vrijednosti od oko 30 milijardi kuna. Ekonomist Ante Babić smatra kako država dužnicima može jedino pomoći tako da na sebe preuzme otplatu duga u švicarskim francima.

Index:

"Kredite u "švicarcima" treba otkupiti Vlada, jer računamo na to da će od kraja godine švicarac pasti u odnosu na euro pa se sad najisplativije zadužiti u švicarcima. Država bi trebala izdati nove obveznice, napraviti nešto poput stare devizne štednje, koju smo već imali. Država bi postala vlasnik duga prema bankama, a zapravo bi izdala dug u švicarcima, a kada on krene slabjeti tada bi država profitirala. Dakle, jedino je rješenje da država preuzme dug u švicarcima, ona to može i tako bi spasila hrvatske građane. A švicarac iduće godine pada u odnosu na euro", ističe Babić u razgovoru za Index.

Babić vjeruje kako slijedi pad švicarskog franka u odnosu na euro.

"Amerika se uspjela dogovoriti, a za Europu se još ne zna. Zbog toga je teško zaustaviti rast franka, čak i ako dobijemo pouzdani plan do kraja godine nitko ne zna što će biti s eurom ali za pretpostaviti je da će rasti u odnosu na franak. Problem je što neizvjesnost dugo traje, pa se investitori poput Kineza i Rusa i oni koji imaju novaca neće vraćati u euro odmah već će pričekati kako bi imali što veću korist od švicarca. Npr. ako ste kupili dionice u švicarcima sigurno nećete u roku od mjesec dana se vraćati na euro, ali kroz dva, tri šest mjeseci hoćete", kaže Babić.

Pitanje je samo imaju li Hrvati dovoljno novca i strpljenja da čekaju najavljeni pad švicarskog franka...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram