Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2011

Dobre vijesti: Izvoz u prvih šest mjeseci ove godine ostvario značajan rast u odnosu na uvoz

Posljednji podaci kretanja robne razmjene Hrvatske s inozemstvom pokazuju i pad izvoza roba i pad uvoza roba na godišnjoj razini...

Prema podacima DZS-a, u lipnju je izvoz roba iznosio 723 milijuna eura, što je 3,8% manje nego u lipnju prošle godine, dok je uvezeno 1,17 milijardi kuna vrijednosti robe, što je godišnji pad od 10,7 posto. Zbog manjeg pada izvoza od uvoza, deficit na računu roba je pao na 446 milijuna eura, što je 20% manji deficit nego u lipnju prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 61,9 posto.

Iako u prvoj polovini ove godine kretanje izvoza roba nije pokazivalo jasan trend (godišnje stope rasta izmjenjivale su se s godišnjim stopama pada), u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2010. izvoz roba je ostvario snažniji rast nego uvoz (+2,7% u odnosu na +0,9%). Pri tome je na vrijednost izvoza posebno nepovoljno utjecao pad izvoza ostalih prijevoznih sredstava (brodovi) od 19,9% s obzirom da čine nešto više od 14% ukupnog robnog izvoza. Tako, izuzmemo li ostala prijevozna sredstva, rast izvoza u prvom polugodištu iznosi 7,7% godišnje. Tome je značajno pridonio rast izvoza koksa i rafiniranih naftnih proizvodnja (+29%), po vrijednosti druge najznačajnije komponente izvoza.

RBA analitičari:

U ovoj godini očekujemo blagi rast uvoza zbog postupnog početka oporavka domaće potražnje i očekivanog početka novoga proizvodnog ciklusa, što bi trebalo utjecati na rast potražnje za strojevima i opremom. Zbog ograničene strukture i zbog baznog učinka rast izvoza bit će bitno manji nego prošle godine, ali ipak snažniji od rasta uvoza. Posljedično, povećat će se manjak na tekućem računu bilance plaćanja, ali će još nekoliko godina vjerojatno biti manji nego prije krize.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram