Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2011

Samo 2 posto građana Hrvatske smatra kako ćemo krajem godine izaći iz krize

U ovo vrijeme godišnjih odmora četiri petine naših građana i dalje je zabrinuto zbog recesije / krize za koju smatraju da će kod nas trajati još više od godine dana ili čak više godina, pokazuju rezultati istraživanja GfK...

Najviše ih pogađa ekonomska / gospodarska nestabilnost (oko dvije trećine) te stopa nezaposlenosti (gotovo polovinu)...

Tek 2% građana smatra da nema više krize u našoj zemlji, još 2% računa da ćemo s krajem godine izaći iz krize, 12% ocjenjuje da iz krize izlazimo unutar godine dana ali 79% ih navodi da će se kriza kod nas nastaviti čak tri ili više godina. Takvih pesimista je 82% u Slavoniji,  81% u sjevernoj Hrvatskoj te Lici / Kordunu / Banovini, zatim 80% u Istri i Primorju, 79% u Zagrebu i okolici, te najmanje u Dalmaciji – 75%.

Sada se 50 posto građana i više boji da će dalje rasti mogućnosti da se izgubi posao ili još teže nađe  posao,  odnosno,  65 posto  građana se slaže s tvrdnjom da će nezaposlenost i dalje rasti.

Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 23% građana, suprotno -  nezadovoljnih je čak 49%. Stoga ne čudi da će se  njih 69%   manje zaduživati u slijedećih godinu dana (uzimati kredite, koristiti dozvoljeni minus po tekućem računu, koristiti kreditne kartice).

Zanimljivo je da se 45% građana slaže s tvrdnjom da je bankarski sustav u Hrvatskoj siguran (34%  niti se slaže niti se ne slaže s tvrdnjom ,  18% se ne slaže). Odnosno, 43% se slaže da je štednja građana sigurna u bankama u Hrvatskoj (niti se slaže niti se ne slaže 33% , ne slaže se 22%). Slaganje s tvrdnjom da će bankarske kamate na kredite u slijedećih godinu dana biti stabilne (neće se mijenjati) iskazalo je 23% građana (još 36% niti se slaže niti ne slaže, 27% se ne slaže). Da će kuna u slijedećih godinu dana znatno pasti / izgubiti na vrijednosti slaže se 34% građana ( 36% se niti slaže niti ne slaže, 20% se ne slaže).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram