Zatvori
Foto: Ništa senzacionalno, no dobro je vidjeti da se oporba konačno malo aktivirala...
Poslovni Puls
28/07/2011

Evo SDP-ovog prijedloga za pomoć građanima koji imaju kredit u "švicarcima"

Svjetsko financijsko tržište i dalje je izimno nestabilo - s jedne strane SAD se nalazi na rubu bankrota, a s druge postoji zabrinutost da će propasti napori da se restrukturira grčki javni dug. Sve to dovodi do jačanja tečaja švicarskog franka...

Zbog čega su se mnogi hrvatski građani našli u velikim problemima. Kako raste tečaj švicarskog franka, tako rastu i njihove mjesečne rate kredita. A sada se javio i SDP sa svojim prijedlogom pomoći građanima u nevolji.

"U uvjetima kada nije moguće utjecati na tečaj, osobito švicarskog franka, smanjenje kamatnih stopa jedina je izravna i konkretna pomoć građanima koje opterećuju krediti s valutnom klauzulom", rekao je SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić.

Grčić vjeruje da domaće banke imaju sasvim dovoljno prostora za korekciju kamatnih stopa na švicarski franak. SDP predlaže smanjivanje kamatne stopa za 1 do 2,5 posto - ovisno o kojoj je banci riječ. Smanjenje kamatne stope za 1 posto značilo bi kompenzaciju utjecaja približno 10-postotnog rasta tečaja švicarskog franka na rast rate kredita. Grčić tvrdi da bi banke na taj način smanjile valutno indicirani kreditni rizik jer bi rate vratili na "prihvatljivu razinu", a valutni rizik bio bi zadržan u okvirima koje pokriva valutna klauzula.

I SDP-ov šef Zoran Milanović pred okupljenim se novinarima potužio na problem s otplatom kredita u "švicarcima". Rata za automobil narasla mu je s 1600 na 2500 kuna.

"Ljudima koji su uzimali kredite u švicarskim francima ne može se predbaciti avanturizam i pohlepa, to su naprosto normalne i obične ljudske odluke, a s druge strane su velike i moćne financijske institucije koje u uvjetima krize jedine ostvaruju velike profite", rekao je Milanović. "Ovdje se radi o podjeli društvene odgovornosti da banke koje moraju zarađivati zarađuju razumno, da građani koji su dužni vraćaju svoje kredite, ali da tu postoji jedan razuman i pravedan omjer", dodao je.

Kao što vidite - ništa senzacionalno, no dobro je vidjeti oporbu da se konačno aktivirala oko ovog problema od životne važnosti za dosta naših sugrađana...

Pročitajte još:

- AGONIJA se nastavlja: Švicarac je danas skočio na rekordnih 6,48 kuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram