Zatvori
Foto: Inozemni dug same države na kraju travnja je iznosio gotovo 6,9 milijarde eura...
Poslovni Puls
27/07/2011

I DALJE RASTE: Bruto inozemni dug krajem travnja skočio na rekordnih 46,9 milijardi eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, nakon zabilježenog mjesečnog rasta u prva tri mjeseca ove godine, u travnju bruto inozemni dug bilježi pad...

Na kraju travnja, bruto inozemni dug je iznosio 46,9 milijardi eura, što predstavlja rast od 0,9% (+0,4 mlrd eura) u odnosu na kraj 2010. godine te pad od 0,6% (-0,3 mlrd eura) u odnosu na ožujak. Inozemni dug države na kraju travnja je iznosio gotovo 6,9 milijarde eura, što je povećanje od 4,2% u odnosu na kraj godine i pad od 1,5% u odnosu na ožujak. Rezultat je to ukupnih transakcija a ponajprije otplate dospjele euroobveznice u ožujku u vrijednosti od 750 milijuna eura s pripadajućim kamatama (+ oko 50 milijuna eura), ali i izdanja nove euroobveznice na američkom tržištu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara u istom mjesecu. Nakon što su se u prva tri mjeseca javna poduzeća intenzivnije zaduživala, u travnju bilježe blagi pad inozemnih obveza (6,2 milijarde eura).

HBOR, nakon veljače, također bilježi smanjenje inozemnog duga obzirom da je u spomenutom mjesecu otplatio obveznicu u vrijednosti 300 milijuna eura. Poslovne banke bilježe nastavak rasta duga od 4,2% u odnosu na kraj prošle godine i mjesečni rast od 2%, koji je na kraju travnja iznosio 11,2 milijarde eura (odnosno 23,9% ukupnog inozemnog duga). Dug ostalih sektora u travnju bilježi blago smanjenje (-1,4% mjesečno) te je iznosio gotovo 21,7 milijarde eura, odnosno 46,3% ukupnog inozemnog duga.

U ovoj godini rastu inozemnog duga doprinijeti će i izdanje euroobveznice u lipnju u vrijednosti od 750 milijuna eura, te potencijalni oporavak kreditne aktivnosti banaka što će rezultirati njihovim dodatnim zaduživanjem, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram