Zatvori
Foto: Bože čuvaj Hrvatsku, odoh ja u Njemačku...
Poslovni Puls
25/07/2011

Evo što nas čeka u Europskoj Uniji: Poljska izgubila milijun stanovnika nakon ulaska u idiličnu EU

Hoće li Hrvatsku nakon što uđe u EU zahvatiti masovni emigracijski val u kojem će građani napuštati ovaj balkanski brod koji svakim danom sve više tone...

Vjerojatno hoće - dovoljno je pogledati što se dogodilo s Poljskom.

Kako prenosi britanski The Telegraph, Poljsku je od ulaska u Europsku uniju (2004. godine) napustilo oko milijun građana, uglavnom mladih, nezaposlenih i visokoobrazovanih Poljaka. Nakon ulaska u EU, Poljaci su iskoristili slobodnije zakone o zapošljavanju stranih radnika koji su na snazi u većini zemalja EU-a. Tamošnji poslovni dnevnik Warsaw Business Journal piše da u ovom trenutku mladi Poljaci ne vide dovoljno dobre razloge koji bi ih natjerali da razmisle o povratku u matičnu zemlju. U inozemstvu imaju mogućnost pronaći jako dobro plaćene poslove, a jedan dio emigranata već je pokrenuo i vlastite biznise.

Nažalost, repriza ove priče mogla bi se dogoditi oko 2020. godine - u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da će "stare" zemlje članice EU-a privremeno zabraniti zapošljavanje osoba iz nove zemlje članice (Hrvatske). Zabrana bi mogla trajati oko sedam godina - dakle do 2020. godine, ako Hrvatske uđe u EU 2013. godine.

Buduće hrvatske vlade morati će se ozbiljno pozabaviti ovim emigracijskim fenomenom koji je na djelu u gotovo svim novim državama članicama EU-a.

A budimo iskreni - kada s naslovnica vrište Sanaderi, korupcije, ustaše, partizani i elitna prostitucija - tko može zamjeriti mladim ljudima ako sreću žele potražiti izvan granica "Lijepe naše".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram