Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2011

Svjetsko tržište: Novogradnja u SAD-u zabilježila rast, oštar pad ekonomskog povjerenja u Njemačkoj...

Započete gradnje stambenih objekata u SAD-u u srpnju su zabilježile rast iznad očekivanja pa je tako njihov broj iznosio 629 tisuća, što predstavlja rast od čak 14,6% u odnosu na mjesec ranije...

ZEW indikator ekonomskog raspoloženja eurozone u srpnju je zabilježio pad od 7% što predstavlja ubrzanje pada u odnosu na mjesec ranije s obzirom da je tada zabilježio pad od 5,9 posto. ZEW indikator ekonomskog raspoloženja u Njemačkoj, u istom razdoblju, zabilježio je sličan trend pa je tako njegov pad u srpnju iznosio 15,1% što je više od očekivanja.

Jučerašnji dan donio je blagi predah  na inozemnim tržištima i zaustavljanje pritisaka u smjeru pada njemačkih prinosa. Blagi optimizam glede rješavanja grčke dužničke krize odnosno naznake da bi EU ministri mogli postići dogovor na sutrašnjem sastanku ohrabrila je ulaganja u imovinu više prinosa. Ipak, još uvijek nije izgledno konačno rješenje te hoće li privatni investitori sudjelovati u restrukturiranju grčkih dugova. Španjolska je uspješno plasirala 12-mjesečne i 18-mjesečne vrijednosnice, dok se za danas na tržištu novca očekuje plasman tromjesečnih i šestomjesečnih portugalskih trezoraca.

S druge strane objava podataka o započetim gradnjama u SAD-u pozitivno je iznenadila tržište, što je dodatno podržalo oporavak prinosa. Segment na američkoj krivulji 5-30 godina se proširio na 2,87 (najviše od sredine studenog) zbog još uvijek prisutne neizvjesnosti oko limita američkog duga. Ipak, jučerašnja vijest da je predsjednik Obama podržao mjere za smanjenje deficita predstavlja prvi korak k podizanju dozvoljene granice američkog zaduživanja odnosno rješavanja polemike između demokrata i republikanaca, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram