Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2011

Svjetsko tržište: Irski kreditni rejting u "junk" teritoriju, rekordni vanjskotrgovinski deficit u SAD-u...

Indeks potrošačkih cijena u Francuskoj porastao je u lipnju 2,1% na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima tržišta, isto kao i rast na mjesečnoj razini (+0,1%)...

Potrošačke cijene u Njemačkoj u istom su mjesecu porasle 2,3% na godišnjoj te 0,1% na mjesečnoj razini (u skladu s očekivanjima). U velikoj su Britaniji potrošačke cijene zabilježile nešto manji rast od očekivanog, ali ipak znatno snažniji nego u vodećim gospodarstvima eurozone. Tako je rast na godišnjoj razini iznosio 4,2%, dok su na mjesečnoj razini cijene pale za 0,1 posto. Deficit vanjskotrgovinske bilance SAD-a u svibnju je porastao na 50,2 milijarde dolara, što je više od očekivanja.

Cijene američkih obveznica jučer su porasle, a desetogodišnji prinos se spustio na 2,88%, dok su njemačke obveznice zabilježile rast cijena zbog nešto povoljnijeg sentimenta vezano uz Italiju. Naime, nakon sastanka ministri Europske unije imali su pozitivne izjave vezano uz Italiju koja je jučer izdala jednogodišnje trezorske zapise uz solidan interes, ali i razmjerno visok prinos (3,67%).

Međutim, na samom kraju dana njemačke su obveznice ponovno zabilježile rast uslijed smanjenja kreditnog rejtinga Irskoj. Naime, nakon Grčke, agencija Moody's je i Irskoj smanjila rejting s Baa3 na Ba1 zbog očekivanja da bi do kraja 2013. godine Irska mogla trebati još pomoći od Europske unije te da bi i privatni sektor mogao u tome sudjelovati, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram