Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2011

Hrvatske banke profitabilnije od onih u Crnoj Gori i Srbiji, ali zaostajemo za Makedonijom, Albanijom, Bugarskom...

Potaknut mnogim bombastičnim naslovima o profitabilnosti domaćih banaka, ekstra zaradama na našim građanima te rastu dobiti čak i u krizi, portal moj-bankar.hr odlučio je istražiti koliko su stvarno usluge naših banaka skupe u odnosu na ostala regionalna tržišta, odnosno je li istina da hrvatski bankari zarađuju ekstraprofite...

Često nas ozbiljnije strane studije upozoravaju na pravo stanje stvari u državi ili regiji te kako stojimo u usporedbi sa susjedima ili ostatkom svijeta. Tako najnovija studija MMF-a nedvojbeno ukazuje na činjenicu da je profitabilnost banaka naše (šire) regije najlošija u usporedbi s ostalim dijelovima svijeta. Podaci iz 2007. govore da su bankarski sustavi čak 9 od 13 država regije vlasnicima osiguravali povrat iznad 10%. Radi se o takozvanom  prinosu na kapital (engl. ROE- return on equity).

Zadnji podaci za 2010. pokazuju drastičan pad: samo su Poljska i Turska prešle 10%. Takav trend nije primijećen u ostalim zemljama u razvoju, jer Azija ima prosječan ROE oko 15%, Afrika oko 20%, a  Latinska Amerika oko 20%. Ovi rezultati ponovno ukazuju na činjenicu o nepromišljenom kreditiranju regije i poteškoćama u kojima se ista nalazi.

Velike razlike unutar naše regije

U 2010. rang profita bankarskih sustava u regiji kretao se od nevjerojatnih -27% u Crnoj Gori,  pa do relativno visokih 17% u Turskoj.  Hrvatska se nalazi oko sredine tog velikog raspona sa prihvatljivih 7%. To je i dalje pad od 4%, jer smo u predrecesijskoj 2007. imali 11%. Bolja od nas je Makedonija, Albanija i Bugarska, uz prije spomenute rekordere - Poljsku i Tursku. Bankarsko tržište Srbije, koja ima sličnu strukturu stranih vlasnika, ostvarilo je profitabilnost od 6%.

Zanimljivo je da su politički eksperimenti Orbanove vlade ostavili traga na mađarskim bankama (ROE samo 1,3%), a bez željenih rezultata i olakšanja građanima Mađarske.

Sudeći po ovoj studiji, Hrvatske banke relativno dobro stoje u odnosu na okruženje, ali se ne može reći da je profitabilnost (pre)visoka. Dok pet zemalja regije ima puno bolje rezultate od naših, uvriježeno mišljenje građana o bankarskoj ekstra zaradi ne stoji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram