Zatvori
Poslovni Puls
11/07/2011

Dragutin Lesar: Evo zašto je kažnjavanje neisplate plaće samo još jedna obmana u režiji Jadranke Kosor

U posljednjih desetak godina neisplata plaća i neplaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje bio je tek problem. O kojemu se govorilo i pisalo tek kada bi radnici koji mjesecima nisu primili plaće podigli buku. Dan-dva i opet sve pada u zaborav, do novog slučaja...

Onda su početkom godine iz Vlade najavili da će konačno prebrojati radnike koji rade, a ne primaju plaće. I nakon duuugog brojanja objavili da ih je „samo“ 25 do 3o tisuća. One koji prime 500 kuna kao dio plaće, a ostatak im je obećan „kada se situacija malo popravi“ nisu ubrojili jer su oni primili plaću,barem što se statistike tiče. A za koliko njih nisu plaćeni doprinosi, državu nije zanimalo, piše čelnik Laburista, Dragutin Lesar na svom blogu čiji komentar u cijelosti prenosimo.

I napokon dolazi spasonosno rješenje. Mediji javljaju da je Vlada predložila da se neisplata plaća uvrsti u Kazneni zakon kao kazneno djelo. Sindikati zadovoljni, a poslodavci prijete izlaskom iz Gospodrasko socijalnog vijeća. Kažu da toga nema nigdje u Europi. Mediji prenose da je to gotova stvar. Naslovi u novinama: Za neisplatu plaća ide se u zatvor.

A onda šok. U petak, 8 srpnja iz Vlade u Sabor dolazi taj Kazneni zakon. I što piše u njemu?

Neisplata plaća. Članak 133.

(1) Tko ne isplaćuje plaće s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome ili tko ne izvrši sudsku odluku u vezi s tim pravom,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ako počinitelj iz stavka 1. naknadno uplati zaostale plaće, može se osloboditi kazne.

Pokušajte sada to pročitati još jednom! Što je kazneno djelo? Neisplata plaća ili „pribavljanje protupravne imovinske koristi“? Pribaviti protupravno imovinsku korist samo je po sebi kazneno djelo!
Tko će i kako utvrditi da je neki poslodavac, koji nije isplaćivao plaće imao namjeru „pribaviti protupravno imovinsku korist“? I što je to „protupravna imovinska korist“ u kontekstu neisplata plaća? Kako će se dokazivati da je poslodavac imao za CILJ pribaviti protupravnu imovinsku korist ako je još nije pribavio?

Znači li to da će USKOK ili DORH morati dokazivati CILJ koji još nije ostvaren? A ako poslodavac ne isplaćuje plaće, a nema CILJ pribaviti protupravnu imovinsku korist?

Pa zar neisplata tuđeg , zarađenog novca nije pribavljanje proptupravne imovinske koristi? Sa ciljem ili bez njega! Ne, da bi neisplata plaća bila počinjenje kaznenog dijela mora se dokazati da je poslodavac imao CILJ pribaviti protupravnu korist. A koji to CILJ mora biti? Što on mora ciljati, namjeravati ili ostvariti? Je li to kupnja dionica? Ili izgradnja dvorca za potrebe uprave poduzeća? Kupnja novih automobila umjesto isplata plaća? Ili izgradnja velebnog spomenika? Ništa od ovoga nije protupravno.

A ako je već netko protupravno stekao korist zar već nije počinio kazneno djelo? Zar svako protupravno stjecanje koristi nije kazneno djelo? Sada vam je valjda jasno da se radi o još jednom pokušaju predizborne podvale.

A problem neisplata plaća doista se može riješiti u par poteza. Prvo, trebamo zakon o rokovima plaćanja i sva plaćanja na tržištu svesti u rokove od 30 dana. Drugo, poštivanjem stečajnog zakona i pokretanje stečajnog postupka kada netko ne može servisirati svoje obaveze 60 dana. Treće, zabraniti osnivanje novih tvrtki svakome koji je suvlasnik ili vlasnik tvrtke koja duguje (poreze, doprinose, plaće...dobavljaće...). I na kraju - kazneni zakon koji poznaje kazneno djelo neisplata plaća bez obzira na cilj ili namjeru.

I za kraj još i ovo.

Što je počinio radnik koji radi a ne primi plaću i ne vrati dug? Kakvo je djelo počino radnik koji ne primi plaću i ne plati struju i TV pretplatu? Što će se desiti tom radniku ako ne plati prekršajnu kaznu?
I što je s radnicima u poduzećima koja mjesecima ne rade, ne isplaćuju plaće, ne pokreće se stečajni postupak stoga se radnici ne mogu prijaviti na zavod kao nezaposleni?
Za sve njih vlada Jadranke Kosor našla je rješenje: ovrhe!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram