Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2011

Svjetsko tržište: ECB povisila referentnu kamatnu stopu na 1,5%, pada broj nezaposlenih u SAD-u...

U skladu s očekivanjima Europska središnja banka povisila je referentnu kamatnu stopu za 25bb na 1,5%...

Iz jučerašnjih komentara Jean-Claude Trichet moglo se naslutiti da će ESB i idućih mjeseci postupno podizati kamatnjak sa ciljem zadržavanja stabilnosti cijena, ističući pritom da je monetarna politika i dalje akomodativna odnosno da ne ugrožava oporavak gospodarstva eurozone. Osim toga najavljeno je ublažavanje kolateralnih zahtijeva za portugalske državne obveznice, kao što je to ESB-a već učinila kod Grčke i Irske.

Jučerašnja objava APD zaposlenosti u SAD-u pozitivno je iznenadila tržište (rast od 157.000 zaposlenih osoba u lipnju). I danas su u fokusu američkog tržišta rada podaci s tržišta rada (očekujemo rast zaposlenosti). Američke i njemačke državne obveznice u narednom razdoblju mogle bi se naći pod pritiskom zbog najave podizanja kamatne stope, solidnih ekonomskih objava i napretka oko dogovora glede drugog financijskog paketa pomoći Grčkoj.

Robna razmjena s inozemstvom u Francuskoj je u svibnju zabilježila veći deficit od očekivanja koji je iznosio 7,422 milijarde eura. Industrijska proizvodnja Velike Britanije zabilježila je godišnji pad od 0,8% u svibnju dok na mjesečnoj razini bilježi rast od 0,9% što je ipak manje od očekivanih 1,1 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram