Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2011

Vratilo se sve na svoje mjesto - izvoz ponovno pada, a uvoz raste...

Posljednji podaci kretanja robne razmjene Hrvatske s inozemstvom pokazuju nastavak razmjerno nestabilnih kretanja na strani izvoza roba, dok uvoz roba bilježi blage stope raste....

Prema podacima DZS-a za svibanj Hrvatska je izvezla robe u vrijednosti 697 milijuna eura, što je 17,3% manje nego u svibnju prošle godine. S druge strane, uvoz roba je u istom mjesecu iznosio 1,33 milijarde eura, što je godišnji rast od 3,4 posto. Rast uvoza uz istovremeni pad izvoza rezultirao je pogoršanjem salda vanjsko trgovinske bilance (-632 milijuna kuna) pa je deficit za gotovo 43% veći nego u istom mjesecu prošle godine.

Nakon stabilnog i razmjerno visokog rasta tijekom 2010. godine, robni izvoz u 2011. nema jasni trend kretanja pa se tako izmjenjuju mjeseci rasta i pada na godišnjoj razini. Uvoz roba, pak, nakon visokih stopa pada u 2009. godini i naznaka oporavka krajem prošle godine, u prvih je pet ovogodišnjih mjeseci bilježio blage pozitivne stope rasta. Pad izvoza roba nešto je manji kad se promatra kunska vrijednost izvoza s obzirom da je u promatranim razdoblju kuna deprecirala 1,8% u odnosu na euro.

RBA analitičari:

U preostalom dijelu godine očekujemo rast izvoza, ali i uvoza roba. Iako će značajniji oporavak uvoznih aktivnosti ograničavati slaba domaća potražnja, blagi rast robnog uvoza koji očekujemo u odnosu na 2010. vidimo prvenstveno pod utjecajem baznog učinka i rastućih cijena sirovina. S druge strane, ograničena struktura, niska konkurentnost i razmjerno visoka baza ograničavat će značajniji rast izvoza. Pozitivan neto efekt snažnijeg rasta izvoza od uvoza ove će godine biti manje izražen nego prošle jer će se razlika između rasta izvoza i uvoza smanjivati, međutim ipak bi trebala povoljno djelovati na kretanje BDP-a i tekućeg računa bilance plaćanja u 2011. godini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram