Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2011

Ako Europska unija ne riješi grčke dužničke probleme, slijedi urušavanje golemog španjolskog gospodarstva

Na atenskom trgu Sintagma ljutnja je pomiješana s malodušnošću. Unatoč masovnim prosvjedima grčki parlament usvojio je mjere štednje u iznosu od 40 milijardi eura što su tražili Europska unija i Međunarodni monetarni fond. No Grci se i dalje bune...

"Narod i radnici borit će se na ulicama za ukidanje ovih mjera koje će uništiti prava radnika i naše živote, a koje nam nameću Europska unija i MMF."

U Ateni i diljem Europe pojavile su se spekulacije kako bi bilo bolje kad bi se Grčka povukla iz euro-zone i Europske unije u cjelini, prenosi Glas Amerike. No, Philip Whyte iz Centra za europsku reformu kaže da to ne bi bilo dobro.

"Grčka ne može napustiti euro bez oslanjanja na vlastiti bankovni sustav. Drugo, to ne bi dovelo do održivosti grčkog duga i treće, Grčka bi ostala bez potencijalno vitalne podrške."

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy kaže da su pesimisti u krivu.

"Vjerujem da stanje Unije nije tako loše čak i u trenucima dok je raspoloženje tmurno. No raspoloženje se poboljšalo nakon što je grčki parlament odobrio paket mjera štednje. Dame i gospodo, politička hrabrost još uvijek postoji", tvrdi Rompuy.

Ta će hrabrost biti testirana do krajnjih granica ukoliko se dužnička kriza proširi. Španjolska je četvrta najveća ekonomija euro-zone. Trenutno je opterećena velikim dugom i 20-postotnom nezaposlenošću. Financijska kriza uništila je tamošnji građevinski sektor.  "Grčka ne može istupiti iz euro-zone bez da izazove širenje problema i dovede u pitanje daljnje članstvo zemalja koje su u problemima", navodi Philip Whyte iz Centra za europsku reformu. Dok se govori o zemljama koje bi mogle napustiti Europsku uniju, ova integracija pozdravila je dovršenje pregovora o članstvu Hrvatske. Analitičari kažu da, unatoč krizi eura, pogodnosti koje pruža članstvo u Uniji još uvijek nadmašuju rizike brojnih potencijalnih članica među europskim zemaljama.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram