Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2011

Vrijeme je da pogledamo istini u oči: U ovakvu Hrvatsku više nitko ne želi uložiti niti jedan euro!

Premda joj je do ulaska u Europsku Uniju ostalo još samo dvije godine, Hrvatska je - već sada se to može reći - izgubila utrku za privlačenje stranih ulagača...

Jutarnji:

Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke, u našu se zemlju lani slilo manje od 440 milijuna eura inoulaganja. Tako niska razina stranih ulaganja u naše gospodarstvo nije zabilježena još od poratne 1996. Ni prognoze ekonomista ne ulijevaju optimizam: njihove analize govore da bi Hrvatska u 2011. mogla privući između 400 i 500 milijuna eura stranih ulaganja, što je na razini vrlo sušne ulagačke 2010. godine.

Hrvatski problem kod privlačenja ulaganja ostaje razmjerno skupa radna snaga, posebno kada se ona gleda u kontekstu ostalih zemalja europskog jugoistoka, ali i brojne prepreke na koje ovdje nailaze ulagači.

"Izostanak značajnijih privatizacija i kriza, zajedno s našim nedovoljnim naporima za privlačenje ulaganja, učinit će svoje. Trebat će nam pet godina da strana ulaganja vratimo na razinu prije krize", rekao je Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke za Jutarnji list.

A osim preskupe radne snage, strani ulagači počeli su zaobilaziti Hrvatsku i zbog raširene korupcije i prespore nacionalne, regionalne i lokalne administracije.

Foto:DanHeller

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram