Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2011

Hrvatska banana država - Kina je brže i učinkovitije popisala svojih 1,4 milijarde stanovnika

Iako smo brojem stanovništva tek nešto veći od jednog Berlina (3,2 milijuna stanovnika), a daleko manji od Londona (7,8 milijuna stanovnika) i Pariza (11,8 milijuna stanovnika) izgleda da nismo sposobni precizno popisati tih naših mizernih 4 milijuna stanovnika...

Utrošeno je 175 milijuna kuna, na popisima je bilo angažirano 17.000 ljudi, a podatak koji smo dobili kaže da nas je “približno” onoliko koliko nas je bilo prije 10 godina.

SlobodnaDalmacija:

Objavi službenog podatka o ukupnom broju stanovnika u Hrvatskoj prethodio je dugačak uvod o izmijenjenom zakonodavstvu i usklađivanju s europskim standardima kako bi podaci bili međunarodno usporedivi, a nakon što je podatak o gotovo 4,3 milijuna stanovnika konačno objavljen, novinari su dvoranu napustili manje “pametni” nego što su u nju ušli. Ono na što su ovogodišnji popisi svakako upozorili i potvrdili, a što se i predviđalo, jest činjenica da, uoči ulaska u EU, Hrvatska i dalje ima nesređenu i kaotičnu državnu upravu.

Inače, kako bi popisala nešto manje od 4,5 milijuna ljudi, Hrvatska je izdvojila 175 milijuna kuna. Istodobno je puno veća i snažnija Kina za popise, na kojima je utvrđeno da u toj zemlji živi čak 1,4 milijardi ljudi, utrošila 700 milijuna jena, odnosno oko 560 milijuna kuna, prenosi Slobodna.

Kina će kompletnu analizu broja stanovnika obaviti za samo 3 mjeseca, dok će ona u Hrvatskoj u najboljem slučaju potrajati 9 mjeseci.

Hrvatska je, poput Slovenije, mogla proći gotovo besplatno i popis stanovništva provesti na temelju već postojećih baza podataka, ali ne, kod nas se išlo na umjetno privremeno smanjivanje broja nezaposlenih angažiranjem 17.000 nezaposlenih i studenata, a kako na kraju vidimo, niti to nije upalilo.

Kvalifikacija "banana države" često se povezuje s Hrvatskom, ponekad, kao u ovom slučaju - opravdano...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram