Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2011

Novu šeficu MMF-a Christine Lagarde tek čeka suočavanje s najvećim svjetskim financijskim problemima

Iako su se neke zemlje u razvoju protivile njezinoj kandidaturi, Christine Lagard od početka je bila favorit za položaj direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)...

Njezin jedini suparnik, direktor Središnje banke Meksika Augustin Carstens, tvrdio je da prvi čovjek MMF-a ovaj put ne treba biti Europljanin, u skladu s promjenama na svjetskoj gospodarskoj sceni gdje najbrži rast imaju velike ekonomije Azije i Južne Amerike. No, Christine Lagarde, 55-godišnja odvjetnica iz Pariza, nije se obazirala na kritike. U nekoliko tjedana u svibnju i lipnju posjetila je razmjerno velik broj ključnih zemalja svijeta, od Amerike pa do Brazila i Kine, prenosi Glas Amerike.

Domenico Lombardi, stručnjak za svjetsku monetarnu politiku iz washingtonskog Instituta Brookings, smatra da je Christine Lagarde bila izvrstan kandidat i da će njezina stručnost dobro doći u rješavanju financijskih problema u Europi: "Ključni faktor bila je činjenica što ona dolazi iz jedne od ključnih država euro-zone. Ona će efikasno izvršiti pritisak na svoje kolege iz Europe, da se u rješavanju tamošnjih problema agresivnije postave."

Ne škodi niti to što je Christine Lagard žena, pogotovo nakon neugodne afere s Dominique Strauss-Kahnom, njezinim prethodnikom, koji je sredinom svibnja uhićen u New Yorku zbog sumnje da je napao jednu sobaricu s namjerom da je siluje.

Niz nevladinih ustanova koje se bave međunarodnim razvojem kritiziralo je postupak izbora prve osobe Međunarodnog monetarnog fonda. One smatraju da je taj postupak netransparentan i nedemokratski. Najviše se zamjera činjenici što zemlje u razvoju nemaju veći utjecaj na odlučivanje. Luc Lampriere iz francuske podružnice Oxfama smatra da bi Christine Lagarde trebala tu uvesti promjene: "Ona će biti pod pritiskom u vezi s tim. Ona bi trebala imati ključnu ulogu u promjenama na tom planu".

Međutim, primarna će biti kriza u euro-zoni, smatra Jacob Kirkegaard iz američkog Instituta Peterson: "Međunarodni monetarni fond brzo je reagirao kako bi u Grčkoj, Irskoj i Portugalu počele strukturne reforme. Na taj način, postoji barem mala nada da će se situacija tamo popraviti."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram