Zatvori
Foto: Evo što sve morate znati o Googleovom napadu na Facebook...
Tomislav Buza
30/06/2011

Google+ pokušaj je da se dostigne Facebook. Za sada još nije jasno hoće li im to poći za rukom...

Google+ je dugo očekivani odgovor ekipa iz Redmonda na području servisa društvenih mreža. Malo je bilo “neprirodno” da jedan internetski gigant nema svoju uzdanicu na tom području. Ok, tu je Orkut, ali bože moj, tko to ozbiljnije koristi...

Sjećam se ne tako davno revolucionarnih najava oko Wavea i taman kad smo se privikli na njega (nas par nadobudnih) i počeli ga ozbiljnije koristiti stižu najave da Wave nije baš polučio očekivanim rezultatima te da je budućnost istog upitna. Osobnog sam mišljenja da je Wave odličan servis i, da se mene pita, ima svijetlu budućnost samo ga treba razvijati, razvijati i razvijati.

Onda je došao moj skori imenjak Buzz. Iskreno nisam očekivao da će si uzeti maha, ali eto izgleda da sam pogriješio, plasman na tržištu mu je znatno bolji od Wave-a. Šteta. Mislim za Wave. Bravo za Buzz.

I eto nam Google+

Pisali su blogeri diljem svijeta o njemu, ali nekako mi se nije dopala ideja da se Google gura na tržište čiji neprikosnoveni monopol drži Facebook, koji eto ima sve veći fan klub “mrzitelja”. Imam neki osjećaj da se Marku baš ne piše najsvijetlija budućnost, jer od tolike šume servisa i opcija čovjek više ne vidi drvo.

Google je tu stvar uzeo malo…drugačije u ruke. Čak bi se usudio kazati da ide obrnutom metodom. Umjesto izbacivanja društvenog servisa na tržište te kasnije trpanje svakojakim aplikacijama i dodacima, on je izbacio, najtočnije je to reći paket mrežnih servisa – Circles, Hangouts, Sparks i Mobile, to su servisi koji su dostupni u ovoj fazi “invite only” rada. Sve je to fino objedinjeno unutar Google+, grupe servisa društvenih usluga:

+Circles

Ukratko, prijatelje koje imate, koji stečete možete stavljati u takozvane krugove. Radi se o običnim grupacijama prijatelja koje imate. Ovo se najlakše može opisati kao “krug ljudi” u stvarnom životu.

+Hangouts

Bukvalno, mjesta na kojima visimo. Dakle mjesta koja kreiramo ili su kreirali naši prijatelji iz određenog kruga ljudi gdje jednostavno dolazimo malo hangat. Ovo oživljava one naše izreke “Stalno visiš na igralištu” i slične. E, pa Google zna kaj s time 🙂 Radi se o multikorisničkim video susretima prijatelje iz našeg kruga poznanika i to treće vrste.

+Sparks

Kaj radimo kad se nađemo sa svojim krugom prijatelja? Pričamo o nekoj temi, nekome, divimo se pifcetu, buljimo u prazno, uglavnom koliko toliko držimo se zajedničkih interesnih područja i tema tog trenutka. Sparks u biti predstavlja te određene interesne teme o kojima pričamo s našim krugovima ljudi, dijelimo ih dalje, gledamo filmiće, uradke, dakle, hangamo oko teme s krugom prijatelja.

+Mobile

Tu sad ide ona stara ofucana – iz bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme, dakle upravo sad jedem posljednji ćevap, namačem ga u ajvar dok drugom rukom tražim onaj posljednji kolutić luka – svi moji prijatelji iz kruga “Ćevapojeda” to moraju znati ovog trenutka.

Jednom kad mi stigne invite možda napišem i pokoju konkretniju o Google+, mada iskreno nema previše smisla predstavljati već predstavljano i samo po sebi podrazumijevano...

//tekst preuzet uz dopuštenje autora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram