Zatvori
Foto: U fokusu svih financijskih tržišta danas je najavljeno izglasavanje mjera štednje grčkog parlamenta...
Poslovni Puls
29/06/2011

Svjetsko tržište: Rast potrošačkog povjerenja u Njemačkoj, a Grci danas odlučuju o financijskoj sudbini svoje zemlje...

GfK indikator potrošačkog povjerenja u Njemačkoj u lipnju je neočekivano zabilježio rast po prvi put u posljednja četiri mjeseca...

Indeks uvoznih cijena u Njemačkoj u svibnju bilježi usporavanje rasta veće od očekivanja koji na godišnjoj razini iznosi 8,1% dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,6 posto.

Indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj u lipnju na godišnjoj razini bilježi rast od 2,3%, a na mjesečnoj razini 0,1 posto. Proizvođačke cijene u Italiji bilježe usporavanje rasta te u svibnju koji na godišnjoj razini iznosi 4,8% dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,2 posto. Poticaj rastu britanske ekonomije dao je rast izvoza u prvom tromjesečju (BDP je rastao 1,6% godišnje, 0,5% u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine) bez obzira na povećane troškove hrane i energije koji su smanjili raspoloživi dohodak i potrošnju potrošača.

Tekući račun platne bilance u Velikoj Britaniji u prvom tromjesečju bilježi deficit od 9,4 milijarde eura. Indeks potrošačkog povjerenja u SAD-u neočekivano je pao te je u lipnju iznosio 58,5 dok je Richmond Fed indeks prerađivačkog sektora neočekivano porastao te je iznosio 3.

Američke državne obveznice zabilježile su pad neposredno pred aukciju petogodišnjih državnih obveznica (35 mlrd eura) pod utjecajem očekivanja da će grčki parlament usvojiti mjere štednje. Desetogodišnji prinos premašio je 3 posto. Ipak, strah od usporavanja oporavka ne dozvoljava značajniju korekciju američkih obveznica te oporavak prinosa. Na europskom tržištu cijene obveznica periferije su porasle (Španjolska i Portugal). Istovremeno dvogodišnji njemački prinosi su zabilježili rast nakon što je Trichet signalizirao podizanje referentne kamatne stope na slijedećem sastanku. Najava je motivirana ubrzanjem inflacije u Njemačkoj.

U fokusu svih financijskih tržišta danas je najavljeno izglasavanje mjera štednje grčkog parlamenta ukupne vrijednosti 78 mlrd eura, što je preduvjet za povlačenje preostalih 12 mlrd eura sredstava iz prethodne tranše pomoći, ali i uvjet za korištenje novih 120 mlrd eura. Obzirom na visoke obveze Grčke ovu perifernu članicu u slučaju negativnog ishoda glasovanja očekuje "default", prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram