Zatvori
Foto: Nema drugog izbora za Grčku...
Poslovni Puls
23/06/2011

Plan B jednostavno ne postoji za Grčku: Ili će provesti teške reforme ili će završiti bez eura u državnoj blagajni

Grčki parlament noćas je prihvatio novu, kriznu vladu socijalističkog premijera Georgija Papandreoua...

Za je glasovalo 155, a protiv 143 zastupnika, što zorno pokazuje da od političkog konsenzusa neće biti ništa. Europska unija pozdravila je izglasavanje povjerenja vladi, ali i poručila da odmah očekuje nove reforme. To je uvjet za europsku financijsku pomoć.

HRT:

Opiranje Grka plaćanju poreza jedan je od većih problema Papandreouvoj vladi. Siva ekonomija u gospodarstvu ima udjel od čak 25 posto, trostruko više od europskog prosjeka. Usto, malo se tko želi odreći cijelog niza privilegija i života iznad svojih mogućnosti. Naravno, na tuđi račun.

Nakon što je nova, krizna vlada premijera Papandreoua sinoć "preživjela" parlamentarno glasovanje o povjerenju, reformama i strogim mjerama štednje namjerava prikupiti gotovo 80 milijardi eura. Planira se povećanje poreza, oštro rezanje javne potrošnje i privatizacija državnih poduzeća. Atena mora uvjeriti Europu da ovaj put misli ozbiljno jer inače neće primiti posljednju tranšu prvog zajma, a kamoli osigurati novi, vrijedan 120 milijardi eura.

Europa, kojoj je već pomalo dosta Grčke i plaćanja njezinih dugova, jasno je dala do znanja da plan B jednostavno ne postoji. No čak i ako se reforme provedu, mnogi dvoje hoće li Grčka uspjeti smanjiti golem javni dug od 340 milijardi eura, ili 30.000 eura po stanovniku. Kako god bilo, povratka na staro nema - a to u Grčkoj mnogi ne žele shvatiti, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram