Zatvori
Foto: Luksemburg najbogatija, a Bugarska najsiromašnija zemlja Europske unije...
Poslovni Puls
22/06/2011

Kada uđemo u Uniju biti ćemo zemlja - slučaj poput Grčke: Hrvatski BDP 39 posto niži od prosjeka Europske unije

Luksemburg je prošle godine potvrdio poziciju najbogatije zemlje u Europskoj uniji, s najvišim BDP-om po stanovniku. Na suprotnoj strani je Bugarska kao najsiromašnija, pokazale su prve procjene Eurostata...

HRT:

Izvješće obuhvaća 27 članica EU-a, tri članice EFTA-e, četiri zemlje kandidata i tri zemlje zapadnog Balkana, navode u Eurostatu. Prošle je godine luksemburški BDP po stanovniku, iskazan paritetom kupovne moći, bio gotovo trostruko veći od prosjeka Europske unije. Kneževina je tako daleko iza sebe ostavila drugopozicioniranu Nizozemsku, čiji je BDP 34% viši od europskog prosjeka.

Danska, Irska, Austrija i Švedska čine skupinu čiji je BDP u 2010. bio oko 25% iznad europskog prosjeka. Njemačka predvodi skupinu zemalja, u kojoj su još Belgija, Finska i Velika Britanija, s BDP-om od 10% do 20% višim od prosjeka Europske unije. Taj prosjek čine, pak, zemlje poput Španjolske, Italije i Cipra.

Grčka, Slovenija, Malta, Portugal i Češka spadaju u skupinu s BDP-om od 10% do 20% nižim od europskog prosjeka.

Hrvatski je BDP po stanovniku, mjereno paritetom kupovne moći, 39% ispod prosjeka Europske unije. Time smo se svrstali u skupinu zemalja čiji je BDP od 25% do 40% ispod europskog prosjeka, a obuhvaća Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Poljsku. Najbliža nam je Poljska, čiji je BDP 38% niži od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj i Bugarskoj BDP je oko 55% ispod europskog prosjeka, navode u Eurostatu. U skupini koju čine Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Albanija, BDP je od 60% do 70% ispod europskog prosjeka, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram