Zatvori
Foto: Jučerašnje pozitivne vijesti iz ESB-a i MMF-a potaknule su optimizam na tržištu da bi Grčkoj uskoro mogla biti odobrena financijska pomoć...
Poslovni Puls
08/06/2011

Svjetsko tržište: Oporavak maloprodaje u eurozoni, rast cijena njemačkih državnih obveznica...

Gospodarski opravak u eurozoni počeo je utjecati i na trgovinu na malo...

Naime, u travnju je promet u trgovini na malo porastao 1,1% godišnje, nakon što je u ožujku pao za 1,7 posto. I na mjesečnoj je razini nakon pada u ožujku, u travnju zabilježen rast, i to od 0,9 posto. I mjesečna i godišnja stopa rasta više su od onih koje je tržište očekivalo.

Industrijske narudžbe u Njemačkoj u travnju su nastavile rasti na godišnjoj razini. U spomenutom je mjesecu zabilježen rast narudžbi za 10,5% u odnosu na travanj prošle godine (više od očekivanja), a rast (od 2,8%) je zabilježen i na mjesečnoj razini.

Jučerašnje pozitivne vijesti iz ESB-a i MMF-a potaknule su optimizam na tržištu da bi Grčkoj uskoro mogla biti odobrena i druga tranša iz ranije odobrenog paketa pomoći vrijednog 110 milijardi eura. Iz MMF-a su se jučer mogle čuti pohvale grčkih napora u smanjenju državne potrošnje, dok je ESB najavila da će poduprijeti odobrenje nove tranše. Posljedično, njemačke državne obveznice svih dospijeća zabilježile su pad, a desetogodišnji prinos je porastao za 7 bb na 3,09 posto.

Zbog nedostatka važnijih ekonomskih objava, na američkom tržištu obveznica jučer je bilo mirno, pri čemu su blagi rast cijena zabilježile tek obveznice kraćih dospijeća, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram